Debatt

Utredning: Huvudförslaget är en grön skatteväxling

Utredningen Fossiloberoende jordbruk föreslår åtgärder och styrmedel för att utveckla svenskt jordbruk mot fossiloberoende och få bättre beredskap vad gäller livsmedel- och energiförsörjning. Huvudförslaget består i att fasa ut skatteåterbäring på diesel och införa ett jordbruksavdrag, skriver regeringens utredare Helena Jonsson.

”Utredningen vill också att Sverige som medlemsland i EU verkar för att den sämsta mineralgödseln ur klimatsynpunkt inte tillåts att säljas i EU.”
”Utredningen vill också att Sverige som medlemsland i EU verkar för att den sämsta mineralgödseln ur klimatsynpunkt inte tillåts att säljas i EU.”Foto: Johan Nilsson/TT
Helena Jonsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Utredningen Fossiloberoende jordbruk lämnade sitt betänkande den sista juli. Uppdraget var att föreslå åtgärder och styrmedel för att nå större fossiloberoende, bättre lönsamhet i jordbruket och en bättre beredskap vad gäller livsmedel- och energiförsörjning. Det är svårt men nödvändigt att beakta flera aspekter parallellt.

Samtidigt är det flera närliggande beslut som påverkar utredningens och därmed Sveriges förutsättningar. Den kommande programperioden för EU:s jordbrukspolitik, taxonomin och villkoren för hur framställningen av biobränsle med råvara från åkermark bedöms och den nationellt beslutade reduktionsplikten för fordonsbränsle är exempel på sådana beslut.

Huvudförslag

Utredningen lägger sex förslag och ett antal rekommendationer. Två av förslagen bildar huvudförslaget – en grön skatteväxling. Det består i att fasa ut den skatteåterbäring på diesel som lantbruket har i dag och parallellt införa ett Jordbruksavdrag som kompenserar kostnaderna för den ökade dieselskatten och flera av de ytterligare nationella krav och särskatter som finns på svenskt jordbruk och de insatsvaror som används.

Avdraget ska också möta de kostnadsökningar som blir följden av reduktionsplikten för fordonsbränsle. Jordbruksavdraget görs på jordbruksföretagets intäkter så att beskattningen av den enskilda firman och jordbruksaktiebolaget sänks. Det för att säkra svenskt jordbruk och ge företagarna den lönsamhet som krävs för att fortsatt ligga i täten och investera i den helt nödvändiga omställning som ligger framför oss.

Lönsam bioenergi och kunskapsuppbyggnad

Jordbruksverkets instruktioner föreslås förtydligas och den årliga uppföljningen av Livsmedelsstrategin kompletteras. Med den kunskapen kan politiken vara mer proaktiv och stärka drivkrafterna i omställningen. I utredningen föreslås även biopremie för rena biodrivmedel för att utjämna priset mellan dem och fossila drivmedel. Den klimatpremie som i dag finns för miljöfordon ska utökas att omfatta även aktuella arbetsmaskiner i jordbruket som drivs med el eller andra förnybara alternativ. Biogasstödet föreslås utökas och förlängas.

Klimatkrisen, säkerhetsläget i världen och pandemin har satt ljuset på hur viktigt det är att ha egen produktion.

Rekommendationerna uppmanar till att säkerställa investeringsmedel för att utveckla svenskt jordbruk mot fossiloberoende. Det kan handla om produktion i större skala av biodrivmedel och fossilfri mineralgödsel. Det handlar också om investeringar på gårdsnivå för energiframställning, konvertering av arbetsmaskiner och annat som minskar beroendet av fossila råvaror.

Utredningen rekommenderar fortsatt rådgivning och kunskapsuppbyggnad. Andra rekommendationer rör ökad återvinning av plast och utökade möjligheter för investeringar i biogas på gårdsnivå. Ytterligare rekommendationen handlar om forskning och utveckling inom områden som nya affärsmodeller, framställning och användning av drivmedel och arbetsmaskiner. Utredningen vill också att Sverige som medlemsland i EU verkar för att den sämsta mineralgödseln ur klimatsynpunkt inte tillåts att säljas i EU.

Egen försörjningsförmåga

Även om det bara är några procent av vårt lands invånare som i dag ägnar sig åt aktivt jordbruk så betyder det inte att det är oviktigt i vår moderna värld. Vi är alla beroende av svenska jordbruksföretagare och numera till stor del av bönder i andra delar av världen för vår matförsörjning, för vår kulinariska njutning och för att vi ska kunna ägna oss åt helt andra yrken och sysselsättningar.

Medvetenheten har ökat om den sårbarhet det skapat. Klimatkrisen, säkerhetsläget i världen och pandemin har satt ljuset på hur viktigt det är att ha egen produktion, hur sammanflätad den globala handeln är och hur komplicerat transportsystemet visat sig vara. I denna komplexa omvärld vill och måste Sverige minska sin negativa klimatpåverkan.

Det händer mycket i många delar av näringslivet, tekniker finns och utvecklas. Viljan att ställa om och insikten att det är ofrånkomligt blir allt mer påtaglig. Jag övertygad om att vi verkligen har en spännande och i vissa fall svindlande tid framför oss.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00