Debatt

"Sverige behöver ökat trähusbyggande"

DEBATT. Sverige har fått en ny bostadsminister och en ny miljöminister med ansvar för hållbar stadsutveckling. Vi hoppas att Peter Eriksson och Karolina Skog tillsammans skapar en bostadspolitik som innebär ett hållbart byggande och många nya bostäder, skriver Susanne Rudenstam på Sveriges Träbyggnadskansli.

Susanne Rudenstam
Susanne RudenstamFoto: Foto: Svenskt Trä
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Susanne Rudenstam
Sveriges Träbyggnadskansli

Kungliga ingenjörsakademin, IVA, visade 2014 att byggandet av hus har långt större klimatpåverkan än vad de flesta tidigare trott. Byggprocessen svarar i snitt för hälften av en byggnads klimatpåverkan sett ur en 50-årig livscykel. Och i takt med att nya hus blir allt energisnålare ökar naturligtvis byggfasens betydelse än mer.

Fotosyntesen är naturens egna, fenomenala innovation och svaret på många av vår tids klimatutmaningar. Tack vare fotosyntesen lagrar träden koldioxid, såväl när träden står i skogen som när de används som byggnadsmaterial till flervåningshus, skolor, broar med mera. Att bygga flervåningshus i trä sparar mängder av koldioxid jämfört med traditionellt byggande.

Det är dags att sluta blunda för halva delen av verkligheten. Menar vi allvar med att nå klimatmålen måste bostadsbyggandet ställas om. Ett hållbart bostadsbyggande på riktigt förutsätter en kraftig ökning av modern trähusbebyggelse.

Systemskifte i byggprocessen

Menar vi allvar med att nå klimatmålen måste bostadsbyggandet ställas om.

Susanne Rudenstam

Genom en långsiktig kunskapsuppbyggnad och ett uthålligt praktisk skogsvårdsarbete har Sverige i dag nästan dubbelt så hög tillväxt i skogarna som för 100 år sedan. 70 procent av landets yta är täckt av skog och för varje träd som skördas planteras minst två nya plantor.

Att öka träbyggnationen är inte enbart en materialfråga; det är ett systemskifte. Från ett system med i hög grad byggnation på plats, on site, till ett system med en hög grad av förtillverkning, off-site. Kvalitetsförutsättningarna förstärks och logistiken effektiviseras. Just-in-case ersätts med just-in-time. Byggtiderna kan kapas med upp till två tredjedelar jämfört med det traditionella byggandet.

Vi uppmanar därför bostadsminister Peter Eriksson och miljöminister Karolina Skog att gemensamt ta initiativ till en nationell samling för ökat träbyggande:

Kraftfull satsning på utbildning, forskning och utveckling

Branschen behöver ställa om till träkonstruktion. Det största hindret för ett ökat trähusbyggande är okunskapen. Okunskap skapar rädsla och utgör grogrund för fördomar. Det behövs satsningar i alla led, från grundutbildning till forskning.

Premiera det industriella och smarta byggandet genom en snabbare kommunal bygglovsprocess

Det moderna industriella byggandet arbetar i hög utsträckning med leankoncept och ständiga förbättringar. Det kapar steg för steg ledtiderna och i dag kan vissa tillverkare gå från projektstart till färdigställande på 12-14 veckor. Vi föreslår ett införande av ett certifieringssystem för industriellt byggda hus som skulle ge dessa en gräddfil i planeringsprocessen. Det finns ingen anledning att ett hus byggt och kvalitetssäkrat enligt industriella principer ska genomgå samma tekniska samråd som ett hus som byggs på plats.

Ställ krav på livscykelanalyser vid offentlig upphandling

När statliga myndigheter upphandlar byggentreprenader bör det alltid ställas krav på redovisning av vilken klimatpåverkan från ett livscykelperspektiv förslagen innebär. Anbud med lägst klimatpåverkan från ett livscykelperspektiv bör premieras vid tilldelningen av anbud. Detsamma gäller givetvis när kommuner eller kommunala bolag handlar upp.

Stimulera hållbart byggande i markanvisningar

Regeringen bör utreda ett system för rabattering av markpriset i samband med markanvisningar. I landets samtliga 290 kommuner talas det ofta och väl om hållbart bostadsbyggande. Med tanke på det radikalt mindre fotavtryck som modern trähuskonstruktion innebär är det rimligt att premiera det klimatpositiva byggandet genom ett rabattsystem på markpriset.

Kommunala och statliga ”signalbyggen” bör vara i trä

För ett land som Sverige med skogen som basindustri anser vi det är självklart att när det ska byggas signalbyggen, såväl i statlig som i kommunal regi bör trä vara ett viktigt och framträdande byggnadsmaterial. Vi beklagar exempelvis att man inte tänkte på detta i planeringen av Nobel center på Blasieholmen i Stockholm. Och Waterfront hade sannolikt inte blivit vald till Stockholms fulaste byggnad om trä hade varit ett mer dominerande material i byggnaden.

Att bygga mer hus i trä ligger också i linje med vad konsumenterna vill ha. Mer än varannan svensk vill bo i ett hus av trä visar en Novusundersökning Sveriges Träbyggnadskansli låtit genomföra, medan endast en av fem föredrar betong, det byggnadsmaterial som är det dominerande för flervåningshus idag.

Radikalt lägre klimatpåverkan än andra byggnadsmaterial, husen kan färdigställas på en tredjedel av tiden jämfört med traditionellt platsbyggande och kräver mindre personalresurser i en tid av brist på arbetskraft inom samhällsbyggnadssektorn är fördelar som Sverige inte har råd att tacka nej till.

Dokumentation

Debatt om träbyggnation på Altinget

"Låt klimatarbetet synas i arkitekturen"
Det omdebatterade Nobel Center bör byggas av trä, inte av sten, glas och metall. Det skriver Helen Biström, ordförande Sveaskog, och Lena Ek, ordförande Södra som anser att trä borde vara det hållbara förstahandsvalet för framtida symboltunga byggnader.

"Bror duktig har belastat jordens resurser i onödan"
Att framställa sin egen kommun som förträfflig och andra som dåliga på klimat- och miljöområdet har blivit profilen från de styrande i landsbygdskommunen Örebro, skriver Rickard Axdorff från Naturbrukarna Sverige.

"Ni är inte insatta i byggbranschens problematik"
Plåt och stål är inte det enda byggmaterial som ska användas, men inriktningen mot ett ökat användande av trä är en ensidig och miljöfarlig väg att gå. Det skriver Entreprenörföretagens vd Johan Lindström i en slutreplik i debatten om satsningarna för att bygga mer med trä.

Lindström motarbetar både klimatet och bostadsbyggandet
Entreprenörföretagens vd Johan Lindström motarbetar både minskad klimatpåverkan och människor som längtar efter sin första bostad när han framställer träbyggandet i negativ dager. Det skriver riksdagsledamöterna Isak From (S) och Emma Hult (MP).

Komiskt påstå att stål vinner över trä
Det är närmast desperat att kalla trä för ett dåligt miljöval av byggmaterial. Det skriver Naturbrukarnas ordförande Rickard Axdorff i en replik till Entreprenörföretagens vd Johan Lindström som i en debattartikel uppmanat politikerna att sluta lyssna på träbranschens propaganda.

Stål och plåt vinner mot trä – alla dagar i veckan
Politikerna måste frigöra sig från träbranschens propaganda om att trä är det bästa byggmaterialet i alla lägen. Det anser Entreprenörföretagens vd Johan Lindström som uppmanar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) att göra en djupare analys.

 

Vill du delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson [email protected].



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00