Debatt

”Ryssland får ett guldläge serverat av ett något naivt Sverige”

Det finns fler aspekter att ta hänsyn till än de Vattenfall förfogar över. Regeringen har ett ansvar för rikets säkerhet och att i detta läge inte överväga konsekvenserna är oansvarigt, skriver Helena Antoni (M) i en slutreplik.

”Det är regeringens uppgift att i sina regleringsbrev och dialoger med de statliga bolagen garantera att det finns en tydlighet i det svenska förhållningssättet.”
”Det är regeringens uppgift att i sina regleringsbrev och dialoger med de statliga bolagen garantera att det finns en tydlighet i det svenska förhållningssättet.”Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Helena Storckenfeldt
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Att Vattenfall gör sina egna bedömningar vad gäller försörjningsoberoende och affärsmässighet är självklart. Det är precis så företag ska agera. Problemen uppkommer när det finns fler aspekter att ta hänsyn till än dem företaget förfogar över.

Läs också

Att Sverige öppnar för rysk licensiering av kärnbränsle är inte Vattenfalls uppgift att överväga. Det är regeringens uppgift att i sina regleringsbrev och dialoger med de statliga bolagen garantera att det finns en tydlighet i det svenska förhållningssättet. Mina frågor till regeringen har rört ”om man tar hänsyn till det säkerhetspolitiska läget” och ”om man gjort några analyser kring avtalet”. Svaren ter sig då mycket platt när man hänvisar till hur Vattenfall som företag ska agera. Det var aldrig frågan.

Regeringen agerar oansvarigt

Det finns en underliggande naivitet att Ryssland går att hantera som vilket annat land som helst.

Regeringen har ett ansvar för rikets säkerhet och att i detta läge inte överväga om det kan få konsekvenser är oansvarigt. Sverige blir första västerländska land att öppna för licensieringen av ryskt kärnbränsle för västdesignade reaktorer, vad kan det innebära för det säkerhetspolitiska läget? Frågan är inte ny utan har ställts av många ledamöter före mig, men svaren från regeringen och tidigare regeringar lämnar mycket övrigt att önska.

Finns flera aspekter

Att det finns fler aspekter att ta hänsyn till än de Vattenfall förfogar över blir extra tydligt när EU stänger för ryska energisamarbeten och Sverige öppnar upp. Det finns en underliggande naivitet att Ryssland går att hantera som vilket annat land som helst. Säkerhetsläget har förändrats drastiskt bara de senaste åren. Ryssland utgör inte bara ett yttre hot mot Europas säkerhet, utan för även ett inre krig mot sitt eget folk i form av ett systematiskt förtryck av oppositionen.

Ett naivt Sverige

Vattenfall har länge använt uran från Ryssland men den strategiska bränsletillverkningen har aldrig kommit från Ryssland förrän nu. Det minsta man kan begära är att någon verkligen tänkt till inför det här beslutet. Särskilt i det läge då kärnkraften kommer behövas mer än någonsin för att minska utsläppen och Ryssland nu får ett guldläge serverat av ett något naivt Sverige.

Läs tidigare inlägg i debatten

Vattenfall: Inköp av kärnbränsle bygger på säkerhet och försörjningsoberoende

Under inga omständigheter får en enskild leverantör tillgång till så mycket information som skulle motsvara något slags ”närvaro” djupt in i våra system. Det skriver Torbjörn Wahlborg, Vattenfall i en replik.

Avtalet innebär rysk närvaro i de svenska kärnkraftssystemen

När EU markerar och stänger dörren öppnar vi den i Sverige. För Putin är Sverige möjligheternas land när det gäller att bli licensierad för västdesignade reaktorer, skriver Helena Antoni (M).


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00