Debatt

Djurens rätt: Ta chansen och visa ledarskap, Ulf Kristersson

Ulf Kristersson, ta chansen 2024 och visa upp för Europa hur man skapar ett starkare djurskydd. Det skriver Djurens rätts riksordförande Camilla Bergvall. 

”EU skriker efter förebilder och djuren efter förändring”, skriver debattören.
”EU skriker efter förebilder och djuren efter förändring”, skriver debattören.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Camilla Bergvall
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Efter att EU-kommissionen förhalat och urvattnat de förslag om en ny djurskyddslag som utlovades 2023 har nu Sverige en unik möjlighet att ta ledartröjan för ett starkare djurskydd. Kommer Ulf Kristerssons regering att ta den chansen?  

Som en del av Farm to Fork-strategin åtog sig EU-kommissionen att göra en översyn av EU:s sedan länge utdaterade djurskyddslagstiftning. Räckvidden skulle breddas, tillämpningen förenklas och lagstiftningen anpassas till den senaste forskningen.

Unik möjlighet för Sverige 

Planen var att göra EU världsledande inom djurskydd. Men, när det var dags att presentera de fyra lagstiftningspaketen – hållning av djur, djurtransporter, slakt och djurskyddsmärkning – fick kommissionen kalla fötter och backade från alla förutom ett. Bara förslagen som rör djurtransporter presenterades i sin helhet, och skulle dessutom visa sig utgöra en bortslarvad möjlighet att gå till botten med ett av EU:s största djurskyddsproblem. 

Liknande besvikelser har vi fått se även i Sverige. När Ulf Kristerssons regering tillträdde blev det snabbt tydligt att mandatperioden för Djurens rätt i mångt och mycket tycks behöva handla om att arbeta mot försämringar i stället för förbättringar.

Efterlängtat besked 

Höstens besked om framtiden för svensk minkfarmning var historiskt och efterlängtat, men hittills har besvikelserna varit fler. En utredning om konkurrenskraft tillsattes snabbt efter valet och pekar bland annat ut beteskravet som något som skulle kunna utgöra en börda för svenska livsmedelsproducenter.

Samt lagt fram en handlingsplan för klimatet som inte ens vågar nämna ordet köttkonsumtion.

Vidare har man dragit undan mattan för Sveriges 3R-center, som arbetar med att ersätta, minska och förfina djurförsök, genom att strypa deras öronmärkta finansiering, tacklat skandaler i kycklingindustrins alla led utan att presentera en enda åtgärd, samt lagt fram en handlingsplan för klimatet som inte ens vågar nämna ordet köttkonsumtion. 

Inte trovärdigt

Ursäkterna för dessa försämringar har ofta varit att djurskyddet måste stärkas på EU-nivå. Men, med en EU-kommission som bryter löften kan regeringen inte längre gömma sig bakom EU-samarbetet. Om man menar allvar med att djurskyddsnivån i EU måste höjas, så är det dags att kavla upp ärmarna och statuera gott exempel. EU-lagstiftning går mycket sällan längre än vad medlemsländer banat väg för. Att höja rösten för att EU-kommissionen inte gör tillräckligt för djuren och skryta om att Sverige har världens bästa djurskydd, samtidigt som man urholkar detsamma, är inte trovärdigt. 

Inför jul startade Djurens rätt en namninsamling där vi trycker på att flera viktiga djurskyddsfrågor bara är några beslut bort från verklig förändring för miljontals djur. Denna har precis avslutats och 22 629 underskrifter från svenska medborgare har överlämnats till regeringen. En tydlig opinion för starkare djurskydd syns även i Eurobarometern från förra året, där 84 procent vill se ett starkare djurskydd i sina respektive länder. 

För att stärka djurskyddet år 2024 behöver regeringen åtminstone göra följande: 

  • Påbörja utfasningen av plågsamma bedövningsmetoder vid slakt, som koldioxidbedövning av grisar och fiskar samt elbadsbedövning för fåglar 
  • Ta fram handlingsplaner för övergången till djurfri forskning 
  • Säkra Sveriges 3R-center med en finansiering på minst 15 miljoner 
  • Börja betala ut medel för avveckling av minkindustrin
  • Förbjuda burhållning av hönor 

Det är dags för regeringen att sopa rent framför egen dörr, istället för att ständigt peka på andra. Att fasa ut burarna inom EU:s livsmedelssystem var ett löfte från kommissionen som svar på det framgångsrika medborgarinitiativet End the Cage Age, men ligger nu på is likt resten av förslagen som hade gett miljarder djur i EU ett drägligare liv. Knappt tre procent av Sveriges hönor hålls i burar, och genom att fasa ut dessa så skulle vi bli ett föregångsland på området.  

EU skriker efter förebilder och djuren efter förändring. Kommer Ulf Kristersson och hans regering ta chansen att visa resten av Europa hur man tar viktiga beslut för ett starkare djurskydd? År 2024 är det verkligen upp till bevis.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00