Debatt

Dags för nya och effektivare tag inom vattenarbetet

DEBATT. WWF skrev i förra veckan en artikel där de uttryckte sin oro för vattenarbetet och dess påverkan på Östersjön, utöver det manade de till politiken att samla sig. LRF stämmer in i uppmaningen att politiken behöver samla sig.

Foto: Foto: LRF
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Lennart Nilsson

ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse

Det finns dock en skillnad. Till skillnad från WWF:s representanter anser vi att det är ett mycket gott tecken, att regeringen nu väljer att pröva vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram. Förslaget till åtgärdsprogrammet inom vattendirektivet har varit kantat med flera brister och fått välgrundad kritik. Att regeringen uppmärksammar det och svarar med att pröva förslaget är i grunden något som alla som kämpar för en bättre miljö borde applådera.

Möjlighet att se större bild

Nu finns chansen att se en större bild, där till exempel perspektiv som: generationsmålets syfte om att inte flytta miljöpåverkan till andra länder, konkurrenskraftsfrågan, hur ska ramdirektivets verktyg kring undantag hanteras, den saknade vägledningen kring oproportionerliga kostnader och det faktum att Miljömålsberedningen anser att vattendelegationerna inte är konstruerade för att fatta svåra politiska avvägningar mellan nytta och kostnader, istället kan belysas, bearbetas och hanteras av regeringen. Detta välkomnar LRF.

För det är först när vi lyckas förena miljöarbetet och konkurrenskraftig produktion som vi driver hållbar utveckling på riktigt!

När det gäller Östersjön och jordbrukets bidrag till övergödningsproblematiken är det viktigt att inte stirra sig blind på gamla ”sanningar”. Övergödningen av Östersjön är resultatet av både samhällets historiska och nuvarande belastning. Vi kan inte lösa miljöproblem utan att ta med historien. Sveriges antropogena tillförsel av fosfor till Östersjön har minskat med över 80 procent sedan 1970-talet. Trots detta bedöms det att ta cirka 100-150 år innan Östersjön når god status, så stora är de tidigare utsläppen.

Trendanalyser utförda av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att genomförda åtgärder för att minska läckaget av näringsämnen från jordbruksmark har gett avsedd effekt. Resultaten visar på signifikanta nedåtgående trender i både halter och transporter av kväve och fosfor. Greppa Näringen redovisade nyligen återigen på mycket goda resultat. Kort sagt så uppvisar det svenska lantbruket ett stort och effektivt engagemang i vattenfrågorna.

Det krävs nytänkande

Den interna belastningen av fosfor till Östersjön från bottnarna, är i dag tre gånger större än den totala tillförseln från samtliga Östersjöländer. Här har vi alla ett ansvar inte minst städerna, som står för majoriteten av de historiska utsläppen. LRF deltar nu i en tvärvetenskaplig grupp, Baltic Works Commission med syfte att hitta lösningar som kan bidra till ökad vattenkvalitet. Vi behöver tänka nytt och brett och inte fastna i samma gamla spår.

Från Sveriges bönder är budskapet klart, vi är starkt engagerade för fortsatt produktion av säker och hållbar mat med låg miljöpåverkan. Här finns nu en stor möjlighet att göra om och göra rätt nu när regeringen prövar vattenmyndigheternas förslag. Vi hoppas att WWF också ser att detta är den bästa vägen framåt. För landsbygdens skull, för svensk livsmedelsproduktions skull och inte minst för miljöns skull.

Dokumentation

Vattendirektivet – en möjlighet att rädda Östersjön

 

Sverige har en unik möjlighet att åter ta på sig ledartröjan i arbetet för Östersjön, men för detta krävs både vilja och politiskt ledarskap – ända upp på statsministernivå.

Debattera på Altinget Miljö&Energi? Kontakta Johanna Alskog [email protected].

Altinget Miljö&Energi är på plats 23 över 100 opinionsbildare inom hållbarhet med högst engagemang och trovärdighet i sociala medier, enligt Whisprgroups rankning.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00