Om  
Nicolas Schmit

Sysselsättningskommissionär utmanar von der Leyen

Europeiska socialdemokrater och socialister har valt EU-kommissionären med ansvar för sysselsättningsfrågor, Nicolas Schmit från Luxemburg, som sin kandidat till posten som kommissionens ordförande.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kan se fram emot en kamp mot sin egen sysselsättningskommissionär Nicolas Schmit om ordförandeposten i EU-kommissionen när de högsta europeiska tjänsterna fördelas efter EU-valet i juni.

Europeiska socialdemokrater och socialister valde på lördagen den nuvarande EU-kommissionären för sysselsättning och sociala frågor, Nicolas Schmit, som kandidat till posten som kommissionens nästa ordförande.

Det beslutades vid en stor valkongress i Rom på lördagen av partiföreningen PES, där en lång rad socialdemokratiska och socialistiska partier ingår.

Läs också

Schmit kommer att bli ihågkommen inom fackföreningsrörelsen som den kommissionär som 2020 lade fram ett kontroversiellt förslag om en europeisk minimilön, som antogs två år senare efter svåra förhandlingar.

En kamp mot högervridningen i Europa

Luxemburgaren Nicolas Schmit sade efter omröstningen att han skulle arbeta för att försvara europeiska värderingar och bekämpa den högervridning som manifesterar sig i flera delar av Europa.

Han ska göra det genom att försvara ”vår vision och vårt projekt för Europa, så att alla medborgare och alla barn kan få en bättre framtid”, vilket han sade från talarstolen på PES-kongressen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

I samma tal betonar Nicolas Schmit behovet av att prioritera Europas försvars- och säkerhetspolitik.

– Som européer måste vi ta saken i egna händer, säger han.

Den 70-årige arbetsmarknadskommissionären kommer från Luxemburg, där han var minister i regeringen från 2004 till 2019. Han bytte sedan roll och blev EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter 2019.

Valet av Nicolas Schmit var odramatiskt, eftersom det inte fanns några motkandidater inom den socialdemokratiska partifamiljen.

I praktiken har Schmit dock i princip ingen chans att bli ny ordförande i konkurrens med Ursula von der Leyen, som väntas nomineras som de konservativas kandidat vid en partikongress i Bukarest på torsdag.

För närvarande ses von der Leyen som storfavorit till att fortsätta som EU-kommissionens ordförande.

Läs också
Programmet för PES valkongress, som ägde rum under veckoslutet, fokuserade också på att lansera kampanjer inför valet till Europaparlamentet och anta ett valprogram.

Flera svenska socialdemokrater deltog i kongressen, bland andra PES-ordföranden Stefan Löfven, partiledare Magdalena Andersson och europaparlamentariker Heléne Fritzon.

Artikeln är översatt från altinget.dk.

Läs också

Nämnda personer

Nicolas Schmit

EU-kommissionär, ansvarig för sysselsättning och sociala rättigheter
Nationalekonom (Institut d'études politiques d'Aix-en-Provence)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00