Lövin hyllar EU-stödet under skogsbränderna

MEDLEMSKAPSFRÅGAN. Sverigedemokraterna vill att Sverige lämnar EU. Men det tidigare kritiska Miljöpartiet har bytt fot och tar skogsbränderna som exempel på nyttan med EU. 

Frågan om ett svenskt EU-utträde har blivit uppmärksammat den senaste tiden. Sverigedemokraterna har börjat prata om att göra verklighet av partiets ambition att Sverige ska lämna unionen. SD vill att det sker i två steg. Först en omförhandling av det nuvarande avtalet, sedan en folkomröstning om medlemskapet.  

Läs också: SD: "Nu tar vi nästa steg mot en Swexit"

Bland riksdagspartierna får SD stöd i sitt EU-motstånd från den andra politiska kanten av Vänsterpartiet. Miljöpartiet har historiskt tillhört EU-skeptikerna som har förespråkat ett utträde. Men på senare år har partiet bytt fot.  

Läs också: Från trädkramare till EU-kramare

Skogsbränderna

EU fick uppmärksamhet och lovord under sommarens skogsbränder. Då unionen via sin civilskyddsmekanism koordinerade hjälpen Sverige fick från andra länder. Även Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin stämmer in i den hyllningskören.  

– Det har varit helt avgörande i sommarens bränder att vi har fått den här hjälpen från EU;s civilförsvarsmekanism. Det är vi oerhört tacksamma för, säger hon till Altinget.  

Hon framhåller att den här typen av samarbete också är ett tecken på att det är viktigt för Sverige att vara med i EU-samarbetet.  

– Vi ska kunna hjälpa varandra inom EU och det är ju det som är väldigt bra. Det är där som Sverigedemokraterna blottar sig väldigt mycket när man säger att vi inte ska vara med i EU. Här har EU verkligen visat att tillsammans är vi starkare, säger Lövin.  

Mothugg från flera håll

SD:s EU-motstånd stöter också på patrull hos bland annat Liberalerna.  

– Det finns ju inget annat land där en så stor grupp i parlamentet tycker att landet ska lämna. Det kommer ju naturligtvis påverka det politiska klimatet, synen på EU och vår förmåga att samarbeta i Europa när det är så starka motkrafter i riksdagen. Därför är det angeläget att argumentera varför EU är viktigt, har Liberalernas partiledare Jan Björklund tidigare sagt till Altinget.  

Läs också: L tar strid mot Swexit 

Även Moderaterna har tagit avstånd från SD:s EU-linje.  

“Lika lite som någon annan kan Sverigedemokraterna välja just de delar av Europasamarbetet som de själva uppskattar och rata de andra. Det är helt enkelt oseriöst”, kommenterade M:s EU-politiska talesperson Karin Enström och europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) SD:s tanke om att ett nära samarbete med andra europeiska länder skulle vara möjligt även utanför unionen. 

Läs också: M: EU-samarbetet handlar inte om “mer EU” eller Swexit

SD hoppas ändå på stöd från M

Men SD:s partiledare Jimmie Åkesson tror ändå att Moderaterna kan gå med på att hålla en folkomröstning.  

– Jag tycker att vi har kompromissat ganska bra. Både i den här frågan och i natofrågan där vi säger att vi är beredda att acceptera resultatet av folkomröstningar. Det borde även Moderaterna kunna nöja sig med i sådant fall, har han tidigare sagt till Altinget.  

Läs också: Åkesson hoppas på folkomröstning om EU-medlemskap nästa mandatperiod

Forrige artikel Håller ”fulkött”-skatten för EU-granskning? Håller ”fulkött”-skatten för EU-granskning? Næste artikel C-förslag om utsläppshandel kan möta flera problem C-förslag om utsläppshandel kan möta flera problem