Debatt

Fördubbla stödet till Ukraina

Dubbla stödet, beställ fler JAS Gripen och förbered för USA:s tillbakadragande av stöd. Det skriver Marcus Willershausen, försvars- och säkerhetspolitisk talesperson, Luf.

Vi står inför den värsta säkerhetspolitiska situationen i Europa sedan andra världskriget, och ändå målas ett stöd i storleksordningen några procent av BNP upp som systemhotande, skriver debattören.
Vi står inför den värsta säkerhetspolitiska situationen i Europa sedan andra världskriget, och ändå målas ett stöd i storleksordningen några procent av BNP upp som systemhotande, skriver debattören.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

De senaste veckornas utveckling i USA och Europa gällande stödet till Ukraina är mycket oroande. Den fria världen står inför ett vägval där man antingen kan spela Putin i händerna och äventyra hela Europas säkerhet, eller fortsätta stötta Ukraina och stå upp för frihet och demokrati. 

Enligt Institutet för världsekonomi i Kiel minskade stödet till Ukraina mellan augusti och oktober markant. Värdet av de utlovade stöden under tidsperioden landade på drygt 2 miljarder euro, runt 22,5 miljarder svenska kronor – en minskning med 87 procent jämfört med samma period 2022. Under veckan har Ukraina varnat för att risken för att man förlorar kriget är överhängande om man inte får mer stöd.

Besluten som fattas under kommande veckor i USA och Europa är helt avgörande för säkerhetsordningen och Ukrainas framtid. 

Sätt storleken på stöden i perspektiv

Ukrainas brist på större framgångar under höstens motoffensiv är en direkt konsekvens av att väst har varit senfärdiga med stödet man skickat. Besluten under 2023 att skicka stridsflygplan är positiva men borde fattats tidigare så att dessa kunnat nyttjas under motoffensiven. Perspektivet att det kostar för mycket att stötta Ukraina utgår också från en felaktig världsbild där det inte medför några kostnader för att låta Ryssland vinna. Det skulle på kort sikt vara en förödande signal att tvinga Ukraina till förhandlingsbordet, och på längre sikt ökar det risken för militär konfrontation mellan Ryssland och Nato.

Dessutom måste storleken på stödet till Ukraina sättas i perspektiv. Jämför man stödet till Ukraina med de enorma belopp både EU och Sverige betalade ut under coronapanemin framstår situationen som absurd. Vi står inför den värsta säkerhetspolitiska situationen i Europa sedan andra världskriget, och ändå målas ett stöd i storleksordningen några procent av BNP upp som systemhotande. Västvärldens agerande kan snarare liknas med att konstatera att huset står i lågor, men att försöka släcka branden med en brandfilt i stället för att ringa brandkåren. 

Besluten som fattas under kommande veckor i USA och Europa är helt avgörande för säkerhetsordningen och Ukrainas framtid. Sverige borde göra ett antal saker.

1: Dubblera stödet till Ukraina

Sverige borde fördubbla stödet till Ukraina över en natt. Det är rätt sak att göra och vi har råd. När Republikanerna i USA förhindrar Joe Biden från att godkänna mer militärt och finansiellt stöd till Ukraina måste andra ta större ansvar. Det är mot EU:s gränser kriget pågår och vår frihet som hotas om Putin vinner. Om USA inte skickar tillräckligt med vapen bör Sverige köpa vapen från USA och skicka vidare till Ukraina.

2: Beställ fler JAS Gripen och skicka till Ukraina

Sverige bör redan nu beställa nya JAS Gripen från Saab som kan ersätta de plan som bör skickas till Ukraina. I augusti rapporterades det att Saab har 14 färdiga skrov i lager som kan sammanställas till färdiga plan på relativt kort tid om den politiska viljan finns. Med tanke på säkerhetsläget som bara blivit sämre för varje år vore det dumsnålt att inte färdigställa planen som svenska skattebetalare redan betalat hundratals miljoner för.

3: Förbered långsiktigt för USA:s tillbakadragande

De senaste månadernas utveckling i USA kring stödet till Ukraina belyser det allt viktigare faktumet att EU måste göra sig redo för en verklighet där USA inte agerar världsledare. Det är inte hållbart att Europas säkerhet bygger på vem som för stunden sitter i Vita huset. Sverige måste i EU driva på för att accelerera de funktioner som är avgörande för europeisk säkerhet där EU:s löfte om att ge Ukraina en miljon artillerigranater senast mars 2024, som ser ut att misslyckas, är ett bra exempel på det som behöver förbättras.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00