Den nya EU-kommissionen tar form

ÖVERBLICK. EU-kommissionens kommande ordförande Ursula von der Leyen är i full gång med att möta potentiella kommissionärer. Altinget sammanfattar vad vi hittills vet om den nya kommissionen.

EU-kommissionens blivande ordförande Ursula von der Leyen ska sätta ihop sin nya kommission.
EU-kommissionens blivande ordförande Ursula von der Leyen ska sätta ihop sin nya kommission.Foto: Vincent Kessler/ Reuters/Ritzau Scanpix

Med Europaparlamentets officiella godkännande av Ursula von der Leyen som ny ordförande för EU-kommissionen har sammansättningen på den nya kommissionen kommit igång på allvar. 

Just nu reser Ursula von der Leyen runt i Europa för att möta medlemsländernas förslag till nya kommissionärer. Många av EU:s medlemsländer har under sommaren pekat ut vilka de vill skicka till Bryssel. Von der Leyens kommission tillträder den 1 november. 

Alla medlemsländer ska ha en kommissionär, men det är upp till Ursula von der Leyen om hon vill godta ländernas första bud. I sammansättningen av kommissionen ska hon bland annat ta höjd för sin ambition om en mer jämn könsfördelning.  

Von der Leyen har bett medlemsländerna att nominera två kandidater – en man och en kvinna – som von der Leyen kan välja mellan. Men den uppmaningen har hittills blivit ignorerad av de flesta medlemsländerna.  

När kommissionen är sammansatt och ansvarsområdena fördelade ska kommissionärerna också godkännas av Europaparlamentet.  

Här får du en överblick över vilka som hittills har blivit nominerade att få sitt lands kommissionärspost förutom den självskrivna Ursula von der Leyen som blir Tysklands kommissionär.

De nya ansiktena

Josep Borell, Spanien 

Borell är en av få som redan nu kan känna sig säker på vilken roll han får i den nya kommissionen. Han är nämligen en del av den uppgörelse som EU:s stats- och regeringschefer blev eniga om då de nominerade von der Leyen till kommissionsordförande. Det är tänkt att den 72-årige Borell, som i dag är Spaniens utrikesminister, ska få rollen som EU:s utrikeschef.  

Ylva Johansson, Sverige 

I förra veckan nominerade Stefan Löfven arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som ny kommissionär. Tidigare har hon bland annat varit skolminister 94-98 och vård- och äldreomsorgsminister 04-06. 

Läs också: Känsligt läge för välbetald Johansson

Helena Dalli, Malta  

Maltas premiärminister har efter samtal med Ursula von der Leyen valt att nominera Helena Dalli, som blir landets första kvinnliga EU-kommissionär. Enligt ett inlägg på Twitter hade Malta två kandidater, vilket kan  tyda på, att de har följt uppmaningen att föreslå både en manlig och en kvinnlig kandidat.  

Helena Dalli är en 69-årig socialdemokrat och var fram till nomineringen Maltas EU- och jämställdhetsminister. 

Stella Kyriakides, Cypern 

Cypern har också nominerat en kvinna, den konservativa Stella Kyriakides. Hon träffade Ursula von der Leyen i förra veckan.  

63-åringen sitter i Cyperns parlament sedan 2006 och representerar där huvudstaden Nicosia. Tidigare har hon också varit ordförande för Europarådets parlamentariska församling.  

Janez Lenarčič, Slovenien 

Sloveniens premiärminister har nominerat den oberoende diplomaten Lenarčič. 51-åringen har varit slovensk diplomat sedan 1992. Under sin karriär har han bland annat varit chef för kontoret för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter, som är en del av OSSE (organisationen för säkerhet poch samarbete i Europa). 

Nicolas Schmit, Luxemburg 

Luxemburg varit på jakt efter en ny kommissionär när den nuvarande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker slutar. Nu har landet nominerat Nicolas Schmit. 

65-åringen är nyvald europaparlamentariker för Luxemburgs socialdemokrater. Han var medlem i landets regering 04-19. 

Kadri Simson, Estland 

En av de tidigaste nomineringarna var estländska Kadri Simson. Redan i början av juni nominerade Estlands regering henne till ny kommissionär. Hon skiljer sig från de andra kandidaterna eftersom hon nominerats till att bli kommissionär redan under Juncker-kommissionens sista månader. Där är det tänkt att hon ska överta posten från Andrus Ansip, som har dragit sig tillbaka för att ta plats i EU-parlamentet. 

42-årige Simson tillhör den liberala partifamiljen i EU och var från 2016 till april 2019 Estlands ekonomi- och infrastrukturminister. Hon var på utfrågning i parlamentet i juni som ett led i processen att bli godkänd som kommissionär under Juncker. Det är fortfarande oklart om hon får parlamentets godkännande. Omröstningen om henne är framflyttad till nästa samling i september. 
 
Krzysztof Szczerski, Polen 

Polen vill se Krzysztof Szczerski som ny kommissionär. 46-åringen är medlem i det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa. Han är för närvarande chef för den polske presidenten Andzej Dudas kabinett. 

László Trócsányi, Ungern 

63-årige Trócsányi tillhör den ungerske premiärministern Viktor Orbans Fidezparti och var partiets toppkandidat till Europaparlamentet. Han är redan känd i Belgien. Från år 2000 till 2004 var han nämligen Ungerns ambassadör i Belgien. Senare har han också varit ambassadör i Luxemburg och Frankrike. 2014 blev han justitieminister i Ungern och den posten hade han fram till juni i år.  

Jutta Urpilainen, Finland 

Finland har nominerat landets tidigare finansminister och vice statsminister Jutta Urpilainen. Hon är 44 år och socialdemokrat. Åren 08-14 var hon partiledare, den första kvinna på den posten. 

Virginijus Sinkevičius, Litauen 

Litauen kan få den klart yngsta kommissionären. Landets regering har nominerat den 28-årige Virginijus Sinkevičius, som är landets ekonomi-och innovationsminister. Han är medlem i partiet "Litauiska unionen för bönder och gröna” och tillhör den gröna partifamiljen i EU. 

Pedro Marques och Elisa Ferreira, Portugal 

Som ett av få medlemsländer har Portugal följt von der Leyens uppmaning att nominera både en kvinna och man som kandidat. Enligt Politico.eu så mötte von der Leyen både Pedro Marques och Elisa Ferreira i förra veckan.  

43-årige Marques är nyvald europaparlamentariker för det portugisiska socialistpartiet. Han var från 2015 till sin kandidatur infrastrukturminister.

Elisa Ferreira, 63 år, tillhör samma parti och har tidigare varit europaparlamentariker. För närvarande är hon vice ordförande i Portugals riksbanksstyrelse. 1995 till 2002 satt hon i regeringen. 
 
Dan Nica och Rovana Plumb, Rumänien 

Rumänien har inte nominerat någon kandidat formellt. Men enligt den rumänska tidningen G4Media.ro har landets premiärminister Viorica Dăncilă följt von der Leyens uppmaning och skickat förslag på en kvinna och en man. 
 
Det rör sig om 59-åringarna Dan Nica och Rovana Plumb, som båda är socialdemokrater och europaparlamentariker. Dan Nica har varit parlamentariker sedan 2014 och Rovana Plumb först 09-12 och sedan igen efter valet i år. 

Båda har också varit ministrar i den rumänska regeringen.  

Margaritis Schinas, Grekland

Grekland har nominerat ett, för Bryssel och EU-kommissionen, bekant namn. Margaritis Schinas är för närvarande kommissionens talesperson och han har arbetat i EU-systemet i tre årtionden.

57-årige Schinas tillhör den konservativa partifamiljen. Bortsett från en period som europaparlamentariker 07-09 har han arbetat för EU-kommissionen sedan 1990 och haft flera ledande positioner. 

De blir kvar 

Förutom de många nya namnen är det också åtta nuvarande kommissionärer som har blivit föreslagna igen av sina länder. 

Margrethe Vestager, Danmark 

Vestager är en del av det paket som EU:s stats- och regeringschefer enades om då von der Leyen blev nominerad. Avtalet går ut på att Vestager ska bli en ledande vice ordförande i den nya kommissionen. Det är ännu ovisst vilket ansvarsområde hon kommer att få. I dag är hon konkurrenskommissionär. 

Frans Timmermans, Nederländerna 

En annan som är del av samma paket är holländske Frans Timmermans. Han var kandidat till att bli kommissionsordförande men har nu i stället lovats en roll som förste vice ordförande. Det är samma roll han har haft i Junckers kommission.  

Valdis Dombrovskis, Lettland 

Lettland vill att deras kommissionär Valdis Dombrovskis fortsätter. Han är i dag en av kommissionens vice ordföranden och kommissionär med ansvar för euron och dialogen mellan arbetsmarknadens parter. 

48-årige Dombrovskis har tidigare varit premiärminister 09-14 och europaparlamentariker 04-09.  

Mariya Gabriel, Bulgarien 

Även Bulgarien vill se en fortsättning för sin kommissionär. Mariya Gabriel är i dag kommissionär med ansvar för den digitala ekonomin och det digitala samhället. 40-åringen har varit europaparlamentariker 09-17. Under den tiden var hon vice ordförande i den konservativa EPP-gruppen.

Hon blev kommissionär i juli 2017, då Bulgariens dåvarande kommissionär Kristalina Georgieva, blev direktör på Världsbanken.  

Johannes Hahn, Österrike 

Efter nio år i EU-kommissionen vill Johannes Hahn fortsätta ännu en period. I dag är 61-åringen kommissionär med ansvar för grannskapspolitik och utvidgning. Tidigare har han varit kommissionär med ansvar för regionalpolitik.

Han är medlem i Österrikes konservativa partiet och var före sin tid som kommissionär forskningsminister. 

Phil Hogan, Irland 

59-årige Hogan är i dag kommissionär med ansvar för jordbrukspolitik och landsbygdsutveckling. Före sin tid i europeisk politik var den konservativa politikern bland annat miljöminister i Irlands regering 11-14. 

Věra Jourová, Tjeckien

Tjeckiens regering vill se en fortsättning för 54-åriga Věra Jourová. Hon är i dag kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet.  

Maroš Šefčovič, Slovakien

Maroš Šefčovič har varit kommissionär i tio år. Först var han kommissionär för utbildning och kultur. Sedan blev han vice ordförande och kommissionär med ansvar för kontakten mellan institutionerna och administration. Den senaste perioden har han varit ansvarig för EU:s energiunion. 

Så ser könsbalansen ut 

Om man bortser från Storbritannien, som enligt plan ska lämna EU den 31 oktober, så är det fyra medlemsländer kvar att nominera sina kandidater. Det är Frankrike, Belgien, Italien och Kroatien.  

Om Ursula von der Leyen ska nå målet med en könsbalanserad kommission måste minst två av dessa nominera kvinnor. Just nu är det 11 kvinnor av 23 nomineringar, förutsatt att Portugal och Rumäniens kvinnliga kandidater blir valda.

Artikeln är översatt från altinget.dk

Nämnda personer

Ylva Johansson

EU-kommissionär, ansvarig för inrikes frågor
Ämneslärare i matematik och fysik (Lunds uni. 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00