Han är Årets naturfotograf

För 32:a gången har Naturvårdsverket utsett Årets Naturfotograf. Magnus Lindholm får priset för sina skildringar av den svenska fjällvärlden.

Utsikt över Rapadeltat, fotograferat av Årets naturfotograf – Magnus Lindholm. 
Utsikt över Rapadeltat, fotograferat av Årets naturfotograf – Magnus Lindholm. Foto: Magnus Lindholm

Magnus Lindholm kommer från Stockholm och påbörjade sin fotografkarriär under en fjällvandring i Kebnekaisefjällen för 20 år sedan. Sedan flera år tillbaka bor han i Östersund och är yrkesverksam naturfotograf.

– Jag har tillbringat år av mitt liv ensam i den svenska fjällvärlden med kameran. I sökandet efter ljuset har jag under mina långa och många gånger krävande äventyr fått uppleva både stora och små ögonblick. Genom mitt arbete som fotograf vill jag skildra och förmedla dessa speciella ögonblick i vildmarken, säger Magnus Lindholm i ett pressmeddelande.

Magnus Lindholm prisas för sina skildringar av den svenska fjällvärlden. 
Magnus Lindholm prisas för sina skildringar av den svenska fjällvärlden.  Foto: Magnus Lindholm

Årets naturfotograf är en utmärkelse som delas ut årligen av Naturvårdsverket, i år för 32:a gången.

– Med teknisk briljans och närvaro förmedlar han ljusets och årstidernas prägel på landskapet. Genom sina fotografier, från envist genomförda enmansexpeditioner, låter han betraktaren få följa med till de mest avlägsna delar av vår svenska fjällvärld. Där förvandlar han vildmarkens skönhet till en källa där vi finner viktig inspiration, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger. 

Fjället Niak i Sarek nationalpark. 
Fjället Niak i Sarek nationalpark.  Foto: Magnus Lindholm

Prissumman är 25 000 kronor och priset delas ut till ”en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige”.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00