Idéburna aktörer i välfärden ökade sin omsättning – trots pandemin

Trots pandemin ökade Famnas 102 medlemmar sin omsättning med 4,5 procent och vinstmarginalen med 3,7 procent under 2020. Det visar deras tillväxtrapport.

Placeholder image
Skåne stadsmission har vuxit med 154 procent åren 2008 till 2020, och hamnar på Famnas fem-i-topp över växande idéburna aktörer. Skåne stadsmission startade Matmissionen Skåne tillsammans med medgrundaren Willys och huvudpartnern Kavlifonden. De 2 000 medlemmarna kan i butiken i Malmö köpa livsmedel till kraftigt reducerade priser.   Foto: Christian Andersson/Apelöga bildbyrå

Famna – riksorganisationen för idéburen välfärd, har som mål att idéburen sektor ska svara för tio procent av välfärden 2030. I dag ligger den siffran på tre procent. Sedan åtta organisationer startade Famna 2004 har de vuxit i antal till 102 medlemmar som omsätter 8,5 miljarder och har 9 900 årsmedarbetare.

Det finns en eftersläpning i den offentliga statistiken över hela välfärden som gör att det ännu inte går att säga om den idéburna sektorn närmar sig målet ”Tio 2030”. Stiftelsers och ideella föreningars årsredovisningar finns inte hos Bolagsverket, så än så länge är Famnas sammanställning den bild som finns.