Han utnämns till Årets cancerforskare 2022

Cancerfondens utmärkelse Årets cancerforskare 2022 tilldelas professor Henrik Grönberg.

Professor i cancerepidemiologi Henrik Grönberg får pris för att ha bidragit till förbättrade metoder för att upptäcka prostatacancer.
Professor i cancerepidemiologi Henrik Grönberg får pris för att ha bidragit till förbättrade metoder för att upptäcka prostatacancer.Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Marie Lundahl

Prostatacancer är enligt Cancerfonden den vanligaste cancerformen bland män, och mer än 10 000 fall per år upptäcks.

Hur prostatacancer kan upptäckas tidigare är det forskningsområde som överläkare och professor i cancerepidemiologi Henrik Grönbergs har ägnat mycket tid och kraft åt. Nu tilldelas Cancerfondens ärofyllda utmärkelsen Årets cancerforskare 2022.

– Det känns hedrande och jag är oerhört glad. Detta är en erkänsla för mig som cancerläkare och för min forskargärning som jag bedrivit i över 30 år. Det känns väldigt bra att forskningen kommer patienter till nytta, säger han till Altinget.

Juryns motivering

Så här lyder Cancerfondens motivering:

”För världsledande forskning om prostatacancer. För metoder att upptäcka prostatacancer i tidigt stadium, men också för att undvika onödiga undersökningar, samt att identifiera de patienter som måste behandlas direkt. Allt detta bidrar till mer individanpassad behandling, ökad chans till bot och hög livskvalitet.”

Mer träffsäkert

Enligt Henrik Grönberg har Sverige i dag väldigt bra metoder för att upptäcka prostatacancer. Han och hans forskarteam har bland annat tagit fram det så kallade Stockholm tre-testet (Stockholm3).

– Det är ett vanligt blodprov precis som PSA men vi kombinerar många olika markörer samtidigt vilket gör testet mer träffsäkert. Därtill genomförs en magnetkameraröntgen för att se var cancern sitter. Det här gör att vi på ett mer träffsäkert sätt kan se förändringar i prostatan, säger han.

Färre onödiga undersökningar

En av vinsterna från Henrik Grönbergs metoder är att färre onödiga undersökningar och provtagningar behöver göras.

– Har man ett bra blodprov från början behöver man ta vävnadsprov i samma utsträckning eller röntga lika mycket. Prostatan sitter lite klurigt till och att ta vävnadsprov kan vara väldigt obehagligt.

Hur vill du utveckla din forskning framöver?

– Stockholm tre-projektet är klart, men vi har ett annat pågående projekt. Det handlar också om ett blodprov, men då man tar ut små dna-bitar och analyserar. Målet är att bättre kunna fastställa om det är cellgift, hormoner eller immunterapi som bör sättas in.

Priset delas ut på TV4:s direktsända gala Tillsammans mot cancer under måndagskvällen.

Nämnda personer

Henrik Grönberg

Överläkare och professor i cancerepidemiologi, Karolinska institutet (KI), Capio S:t Görans Sjukhus

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00