Unggrönt recept: Kaxigare medlemmar och radikalare politik

INTERVJU. Aida Badeli och David Ling är de nya språkrören som ska sätta Grön ungdom på kartan. Nyckeln till framgång stavas radikala förslag och kaxigare medlemmar. 

Foto: Johan Manell/Altinget
Johan Manell

I januari valdes David Ling, 25 år, och Aida Badeli, 23 år, till nya språkrör för Grön ungdom. Altinget har träffat dem för att prata om i vilken riktning de vill styra förbundet. 

I grunden är det som driver både Ling och Badeli ett starkt engagemang för både klimat och mänskliga rättigheter. Utmaningen i uppdraget är att nå ut med idéerna.  

– Jag kände personligen när jag kandiderade till språkrör att jag vill att Grön ungdom ska bli en ännu mer relevant politisk aktör. För jag känner att det ofta är de större ungdomsförbunden som får väldigt mycket utrymme. Så vi behöver lägga lite krut på att bli mer intressanta för media, säger Aida Badeli och förtydligar: 

– Det handlar ibland om att försöka lobba för lite spexigare förslag som man automatiskt vet kommer ge väldigt mycket media. Till exempel har vi nu förslag om att radikalisera flygpolitiken genom att bland annat förbjuda inrikesflyg. 

Fakta

Hon får medhåll av David Ling: 

– Det handlar inte bara om att synas för synandets skull utan när vi pratar om att radikalisera flygpolitiken så handlar det också om att vi har haft en enorm debatt som handlar om 60 kronor per flygbiljett i flera år och det är ju inte i närheten av tillräckligt. Vi måste ju gå mycket längre. Det handlar om att vara radikal så att man blir relevant men också radikal så att politiken faktiskt är tillräcklig. För vi är inte engagerade för att synas i media.

Vill bli kaxigare 

Vi vill ha lite kaxigare medlemmar, lite mer självständiga medlemmar i organisationen.

Aida Badeli
Språkrör Grön ungdom

Aida Badeli betonar att partiet och ungdomsförbundet behöver politikutveckla och visa att MP är något också utanför regeringen.  

– Under senaste mandatperioden har Grön ungdom gentemot partiet varit väldigt snälla och åkt runt i landet, peppat olika initiativ och stöttat regeringen. Vi vill ha lite kaxigare medlemmar, lite mer självständiga medlemmar i organisationen. 

Något som kan komma att gynna Grön ungdom är att klimatfrågan har hamnat högt på den politiska dagordningen, inte minst genom skolstrejkerna och klimatdemonstrationerna. 

– Vi måste lyssna på alla dem som är ute och demonstrerar och vi måste driva mer radikal klimatpolitik som faktiskt kommer behöva innebära att man också ändrar sin livsstil. Det är ett faktum och det måste de andra partierna förstå. De inser inte allvaret men det gör vi, säger Aida Badeli. 

– De får oss att se mindre tokiga ut. De får våra förslag att se mindre radikala ut och det behövs. Annars är vi extremerna, vilket är sjukt för att vi har ett Parisavtal som alla länder i princip har skrivit under men för att nå dit måste man ha en så radikal klimatpolitik att ingen knappt ens vågar säga det. Det borde ju vara mainstream att nå 1,5 eller 2 grader, säger David Ling.

Viktig roll

Samtidigt som Grön ungdom vill se en radikalare politik på klimatområdet har moderpartiet ingått en överenskommelse med S, C och L. De båda språkrören menar att det var det bästa valet av flera dåliga. Men att ungdomsförbundets roll i och med Januariavtalet blir än viktigare.

– Vi är ju ändå ett ungdomsförbund. Jag tror att vår roll kommer vara ännu viktigare nu att också våga kritisera när vi behöver kritisera, säger Badeli.  
Samtidigt ser de fördelar jämfört med förra mandatperioden att det nu är fler partier som ingår i samarbetet. 

– På ett sätt ser jag en slags trygghet att det är fler partier som är med i den här överenskommelsen. För det innebär att sossarna inte kan köra över en hur de vill. Sossarna kanske inte kan fortsätta driva stängda gränser för Centern, Liberalerna och Miljöpartiet kommer säga ifrån, säger Badeli. 

– Vi är mycket friare nu att lämna regeringen om det händer något som vi inte kan stå för. Men även om vi gör det kommer vi ändå vara i en position där vi kommer att budgetförhandla med samma partier med största sannolikhet. För jag tror inte att vi kan ge Sverigedemokraterna en position där de får det inflytandet. Vi är inte heller Vänsterpartiet, vi vill ju ha inflytande och vi gör saker för att få det också för att våra frågor är så brådskande, säger Ling.

Få favoriter bland andra partier 

Båda de nya språkrören betecknar sig som vänster och har svårt för C och L:s ekonomiska politik. Samtidigt som M och KD ligger långt ifrån dem på den så kallade Gal/Tan-skalan. 

– De partier som vi kallar mittenpartier är de partier som har mest högerpolitik om man kollar på den ekonomiska och sociala politiken. Medan KD och M har den här auktoritära – snudd på obehagliga – politiken och retoriken, säger David Ling och lägger till: 

– Det är samtidigt inte så att vi trivs jättebra med Socialdemokraterna heller. Det är stora slitningar vi har med dem också. 

Men vilka trivs ni med då? 

– Vi fyller en viktig plats i svensk politik. Demokrati handlar ju om att hantera de här skillnaderna som vi har. Även om man har olika utgångspunkter så måste man kunna komma fram till gemensamma saker, säger Ling. 

Dokumentation

Aida Badeli

  • Ålder: 23
  • Medlem i Grön ungdom: 2011
  • Aktiv sedan: 2014 ("Sedan 2014 har Grön ungdom varit mitt liv")

David Ling

  • Ålder: 25
  • Medlem i Grön ungdom: 2005
  • Aktiv sedan: 2011

Grön ungdoms senaste språkrör

  • 2019-: Aida Badeli och David Ling
  • 2017-2019: Axel Hallberg
  • 2016-2019: Hanna Lidström
  • 2016-2017: Mårten Roslund
  • 2013-2016: Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt
  • 2011-2013: Rebecka Carlsson och Björn Lindgren
  • 2008-2011: Jakop Dalunde och Maria Ferm
  • 2006-2008: Ellinor Scheffer
  • 2005-2008: Alexander Chamberland


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00