Om  
Anna Skarhed

Tidigare JK vill engagera sig för klimatet

Tidigare justitiekanslern Anna Skarhed har gått med i S-föreningen Reformisterna. Där planerar hon att engagera sig i klimatpolitiken, säger hon i en intervju med Dagens nyheter.

<span>Anna Skarhed har varit justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen. Hon är nu pensionär sedan tre år tillbaka, men engagerad i S-föreningen Reformisterna sedan ett år.<br></span>
Anna Skarhed har varit justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen. Hon är nu pensionär sedan tre år tillbaka, men engagerad i S-föreningen Reformisterna sedan ett år.
Foto: Justitiekanslern
Johanna Alskog

För tre år sedan fick tidigare justiekansler Anna Skarhed i pension, för ett år sedan gick hon med i den socialdemokratiska föreningen Reformisterna.

– Mitt jobb har ju varit ganska formellt och jag har behövt lägga band på mina åsikter. Men friheten i att vara pensionär är att kunna säga vad man tycker, säger hon i en intervju i Dagens nyheter med anledning av sin 70-årsdag.

Klimatet, miljön och frågor om ett gemensamt ansvarstagande engagerar Skarhed. I intervjun lyfter hon det svenska skogsbruket som ett exempel.

– Skogen är vårt gemensamma arv och det måste vi ha ett gemensamt ansvar för. Det kan inte vara enskilda som ska bestämma om vi ska hugga ner våra gemensamma tillgångar, säger hon och fortsätter:

– Vi pratar mycket om individuella rättigheter i samhället, men vi måste också prata om rättigheterna för naturen och för mänskligheten, säger hon.

Nämnda personer

Anna Skarhed

Tidigare justitiekansler
Jur. kand (Uppsala uni., 1977)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00