Debatt

Slutreplik: SD har en motvilja mot folkbildning

Studiecirklar och folkhögskolor har en central del i bygget av den svenska demokratin. Folkbildningen blir därför en måltavla för partier och rörelser som snabbt vill begränsa eller demontera våra demokratiska institutioner. Det skriver tidigare riksdagsledamot Mats Berglund (MP) i en slutreplik.

Partiledare Jimmie Åkesson (SD). Sverigedemokraterna vill införa ett ”vetenskapsråd” för public service som hotar journalistikens oberoende och därmed även demokratin, skriver Mats Berglund (MP). 
Partiledare Jimmie Åkesson (SD). Sverigedemokraterna vill införa ett ”vetenskapsråd” för public service som hotar journalistikens oberoende och därmed även demokratin, skriver Mats Berglund (MP). Foto: Tommy Pedersen/TT
Mats Berglund
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

SD:s Cassandra Sundin och Bo Broman har replikeratmin artikel där jag oroas över hur Sverigedemokraterna agerar i folkbildningsfrågor tillsammans med M och KD. De menar att min kritik är missriktad och har tre invändningar.

Läs också

Svårbegriplig invändning

Den första invändningen, där de menar att SD:s lokala budgetsatsningar inte är deras officiella partipolitik, är nog mest svårbegriplig. De kommunala bidragen till studieförbunden utgör ryggraden i finansieringen av folkbildningen över hela landet. I exempelvis Hässleholms kommun stoppades det kommunala stödet till folkbildningen tillfälligt redan 2019, och nu ligger ett förslag till kommunfullmäktige om att permanenta det beslutet.

Det sätt SD agerar tillsammans med M och KD i Hässleholm och i flera andra kommuner måste ses som vägledande för hur partierna kommer att agera även på riksnivå.

MP har fri motionsrätt

Att SD tycks ha en betydligt snävare uppfattning kring medlemsdemokrati borde väl bekymra inte bara mig utan även SD:s egna medlemmar.

Den andra invändningen handlar om en enskild motion till Miljöpartiets kongress, en motion som inte fick något stöd och som snabbt avslogs. Miljöpartiet har fri motionsrätt för våra medlemmar till kongressen, det ger en demokratisk och transparent beslutsprocess som alla partier borde ha.

Att SD tycks ha en annan, betydligt snävare uppfattning kring medlemsdemokrati borde väl bekymra inte bara mig utan även SD:s egna medlemmar. Dessutom har vi i MP varit tydliga med att vi vill grundlagsskydda public service, medan SD vill införa ett ”vetenskapsråd” som hotar journalistikens oberoende och därmed även demokratin.

Blåbrun politik i praktiken

I den tredje invändningen hänvisar Sundin och Broman till den skissartade budgetreservation som M/SD/KD nyligen fick igenom med stöd av L och C. Det är riktigt att budgeten främst gör kraftiga neddragningar på klimat och miljöområdet och inte ens nämner folkbildningen. Tittar vi däremot på vad partierna har föreslagit tidigare år så ser vi vad en blåbrun politik kommer innebära i praktiken: i budgeten för 2021 skar M ner över 350 miljoner, KD 100 miljoner och SD över en miljard på folkbildningen, inklusive de särskilda insatser som regeringen satsade för att stärka asylsökandes och nyanländas möjligheter till etablering.

Knappast skrämselpropaganda

SD:s motvilja mot folkbildning har en tydlig grund i partiets antidemokratiska strävan. Det är knappast skrämselpropaganda från MP.

Läs tidigare inlägg i debatten

Replik: Miljöpartiets agerande i folkbildningsdebatten är en fars

Den högljudda skrämselpropagandan om Sverigedemokraterna som ett hot mot demokratin faller platt när den kommer från en riksdagsledamot vars partikollegor lagt förslag om att styra SVT och public service. Det skriver SD:s Bo Broman och Cassandra Sundin.

MP-ledamot: De blåbrunas agerande i folkbildningsfrågor är upprörande

Tusentals människor möts varje dag i studiecirklar, studieförbund och folkhögskolor. Dessa forum är särskilt viktiga för personer med funktionsvariation, nyanlända och de som har hoppat av skolan. Men det verkar de blåbruna inte bry sig om. Utvecklingen vi ser på kommunal nivå oroar oss, skriver Mats Berglund (MP).

Nämnda personer

Cassandra Sundin

(Umeå uni. 2013)

Bo Broman

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, ordförande riksbanksfullmäktige
Jur. kand (Lunds uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00