15 000 föreningar kan påverkas av studieförbundens nedskärningar

Branschorganisationen Studieförbundens ordförande Gunnar Danielsson varnar för att regeringens budgetnedskärningar kan smitta 15 000 organisationer som de samverkar med. ”Hade studieförbunden varit ett aktiebolag hade man kanske lagt ett varsel på ett par tusen anställda”, säger han.

<div>
Sensus
samverkar med enskilda körer, körföreningar och
körförbund. Som Hägersten à cappella på bilden. Scouterna är en av Sensus studieförbunds
31 nationella medlemsorganisationer. Här Ingarö
sjöscoutkår, under ett läger på Bullerön.</div>
Sensus samverkar med enskilda körer, körföreningar och körförbund. Som Hägersten à cappella på bilden. Scouterna är en av Sensus studieförbunds 31 nationella medlemsorganisationer. Här Ingarö sjöscoutkår, under ett läger på Bullerön.
Foto: Torsten Sundberg och Ayla Lovisa Lind
Anders Gustafsson

Uppgiften om 15 000 samverkande föreningar nämns i Statskontorets rapport ”Korrekta utbetalningar av statliga stöd till företag och andra juridiska personer” (2023:19), som kom i december förra året.

Tror att lavin kommer

I rapporten skriver Statskontoret att ”de tio studieförbunden förmedlar statsbidrag till cirka 130 lokala och regionala enheter, som sedan genomför verksamheten. Studieförbunden samverkar med runt 15 000 olika organisationer, som studieförbunden kan stå för vissa kostnader för.”

Gunnar Danielsson.
Gunnar Danielsson.
Foto: Anette Andersson Fahlkvist

– Exakt hur de kopplingarna ser ut kan jag inte säga, men här finns något intressant från en mycket trovärdig källa, säger Gunnar Danielsson till Altinget.

Får ni reaktioner från andra föreningar, där det börjar gå upp för dem att er situation påverkar dem direkt eller indirekt?

– Det sker en gradvis ökning. Det är ingen lavin ännu, men jag tror att den kommer. Det är fortfarande bara knappt tre månader med lägre bidrag.

Läs också

– Hade studieförbunden varit ett aktiebolag hade man kanske lagt ett varsel på ett par tusen anställda. Och så hade man börjat tjäna nya pengar med de nya förutsättningarna. Studieförbundens ryggmärgsreaktion är precis den motsatta: Behåll det som går, håll kvar så många du kan så länge som möjligt. Behåll lokalerna och de goda samarbetena så länge som möjligt, och så vidare, säger Gunnar Danielsson.

15 000 organisationer

Statskontoret har fått uppgiften om 15 000 organisationer från Folkbildningsrådet, som i sin tur har gjort en uppskattning utifrån en enkät de har gjort med studieförbunden.


Källa: Statskontoret och Folkbildningsrådet

Han anar därför att problemen kommer att växa i takt med att utmaningarna konkretiseras.

– Det kommer att ta ett tag, och det kommer att ta lång tid att vända.

”Tystare Sverige”

Parallellt med Altingets kartläggning av nedskärningarnas konsekvenser för studieförbunden, har tankesmedjorna Fores och Tiden jobbat med en rapport om samma ämne. Resultatet, ”Ett tystare Sverige”, släpptes i förra veckan. Den sammanfattar sina slutsatser i tre punkter.

  • Minskad närvaro på landsorten
  • Särskilt utsatta människor drabbas
  • Nya och höjda avgifter

Vad har förändrats sedan den enkäten gjordes i höstas?

– Jag har hört företrädare för några studieförbund säga att man inte hade förstått de praktiska effekterna, att det har blivit värre. Man har behövt säga upp flera personer och montera ner fler kontor än man trodde, säger Gunnar Danielsson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024