Debatt

Replik: Orättvist att bostadsrätten gynnas framför hyresrätten

Sverige behöver alla upplåtelseformer – hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt. Och när det gäller hyresrätt behövs både allmännyttan och privata hyresvärdar. Det skriver Jörgen Mark-Nielsen och Petra Hallberg, Sveriges allmännytta.

En stark och väl fungerande allmännytta är ett vasst kommunalt verktyg för att alla invånare ska kunna leva i goda bostäder och för att motverka segregation, skriver debattörerna.
En stark och väl fungerande allmännytta är ett vasst kommunalt verktyg för att alla invånare ska kunna leva i goda bostäder och för att motverka segregation, skriver debattörerna.Foto: Hasse Holmberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Martin Hofverberg, chefekonom, och Karin Lindeberg, bostadspolitisk chef, på Hyresgästföreningen lyfter i sin debattartikel fram allmännyttans historiska roll när det gäller att stabilisera bostadsbyggandet, minska trångboddheten och höja bostadsstandarden. Men författarna oroas av att allmännyttans andel av bostadsbeståndet har minskat och menar att den behöver en renässans.

Hyresrätterna försvinner inte

Det stämmer att allmännyttans andel har minskat, privata hyresvärdar har byggt mer än allmännyttan och i viss utsträckning köpt fastigheter av allmännyttan. Hade allmännyttan inte behövt tillämpa LOU vid upphandling, vilket i praktiken ökar kostnaderna, så hade fler bostäder byggts. I flerbostadshusen är 58 procent av lägenheterna hyresbostäder: 26 procent ägs av allmännyttan och 32 procent av svenska aktiebolag eller fysiska personer. Hyresrätten dominerar i flerbostadshusen i 258 av landets 290 kommuner.

Läs också

Ibland väljer allmännyttiga bostadsföretag att sälja hyreshus för att ha råd att bygga nytt. I andra fall kan man tvingas sälja hus för att finansiera renovering av andra hus, vilket delvis beror på att hyresintäkterna inte räcker till. De försäljningar som har skett under senare år har sällan handlat om ombildning till bostadsrätt, utan främst om försäljning till privata värdar. Det betyder att hyresrätterna finns kvar, vilket är en viktig skillnad.

Tryggt att vara hyresgäst

Under senare år har allt fler hyresbostäder byggts och i dagens ekonomiskt kärva tider framstår hyresrätten för många som att tryggt boende. Hyresrätten ger hyresgästen flera fördelar i form av hög servicenivå, professionell förvaltning, överblickbar boendekostnad, avsaknad av kapitalrisk, bekvämlighet och tid över till annat. Den är också lätt att flytta till och från, och därmed en utmärkt upplåtelseform under livets alla skeden.

Sverige behöver alla upplåtelseformer – hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt. Och när det gäller hyresrätt behövs både allmännyttan och privata hyresvärdar. På många håll samverkar allmännyttiga och privata hyresvärdar för att göra bostadsområden trivsamma och trygga. Allmännyttan är ett av kommunernas viktigaste redskap för att klara bostadsförsörjningsansvaret.

Ett eget bostadsföretag som kommunen har rådighet över ger kommunen möjligheter att agera på den lokala bostadsmarknaden för att stärka kommunens utveckling. Nästan alla kommuner – oavsett politisk majoritet – har bildat och behållit ett allmännyttigt bostadsföretag.

Nej till social housing

En stark och väl fungerande allmännytta är ett vasst kommunalt verktyg för att alla invånare ska kunna leva i goda bostäder och för att motverka segregation. Allmännyttan ska erbjuda bostäder för alla – oavsett inkomst, bakgrund, ålder och hushållstyp. Men allmännyttans marknadsandel varierar – och har alltid varierat – mellan olika kommuner. Det finns inte någon ”riksnorm” för en lämplig andel.

I dag är hyresrätten ekonomiskt missgynnad.

Bostadsforskningen har visat att ju större allmännyttigt bestånd en kommun har, desto närmare ligger inkomstnivåerna i allmännyttan inkomsterna i kommunen som helhet. Blir andelen för liten, så är risken stor att allmännyttan huvudsakligen kommer att bebos av låginkomsttagare; en utveckling som liknar den segregation vi skulle få med social housing. Där är vi inte i dag och dit vill vi inte heller. Men det krävs en aktiv kommunal bostadspolitik och en väl fungerande ägarstyrning av det egna bostadsföretaget för att inte hamna där.

Alla hyresvärdar drabbas av obalansen i ekonomiska villkor mellan upplåtelseformerna. I dag är hyresrätten ekonomiskt missgynnad. Regelverket på skatteområdet – med avdragsrätt för skuldräntor och ROT-åtgärder för dem som bor i ägda bostäder – innebär kraftiga subventioner utan träffsäkerhet och leder till ekonomisk obalans och orättvisa. Det behöver ändras.

Utveckla allmännyttan

Vår bostadspolitiska reformagenda innehåller flera åtgärder som leder till mer balanserade villkor och underlättar nyproduktion och renovering av hyresbostäder. En låg moms på bostadshyra ger bättre investeringskalkyler och lägre hyror i nyproduktion och efter renovering. Det statliga renoveringsstödet som i dag endast går till det ägda boendet i form av rotavdrag, bör på lämpligt sätt riktas också till hyresbostäder. Typgodkännande av tekniska egenskapskrav skulle göra att byggprocessen går snabbare och hålla nere kostnaden.

Dessa reformer är viktiga för att utveckla, inte avveckla, allmännyttan såväl som all hyresrätt till ett attraktivt och konkurrenskraftigt alternativ på bostadsmarknaden.

Läs tidigare inlägg i debatten

Bostadspolitiken måste sluta urholka allmännyttan

Allmännyttan behöver en renässans. Försäljningarna måste upphöra, samtidigt som staten måste ge kommunerna möjligheter att investera utan att sälja sina tillgångar. Det skriver Karin Lindeberg och Martin Hofverberg, Hyresgästföreningen.

Timbro: Sälj de kommunala bostadsbolagen

Antingen borde de kommunala bostadsbestånden säljas, eller så borde kommunerna använda bostäderna till socialt utsatta. Det skriver Fredrik Kopsch, chefekonom Timbro, i en replik. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00