Debatt

Bostadspolitiken måste sluta urholka allmännyttan

Allmännyttan behöver en renässans. Försäljningarna måste upphöra, samtidigt som staten måste ge kommunerna möjligheter att investera utan att sälja sina tillgångar. Det skriver Karin Lindeberg och Martin Hofverberg, Hyresgästföreningen.

Allmännyttan blir en allt mindre del av bostadsbeståndet, skriver debattörerna.
Allmännyttan blir en allt mindre del av bostadsbeståndet, skriver debattörerna.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Martin Hofverberg
Karin Lindeberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Få som lever i dag kan nog tänka sig att leva i den verklighet som Per Anders Fogelström fångade i sin romansvit Stad, en verklighet som inte ligger så särskilt många generationer bort, med trångboddhet, bedrövlig boendestandard, osäkra villkor och höga hyror.

Goda bostäder för alla

Under första halvan av 1900-talet lades en grund för en social bostadspolitik med en idé och tanke om goda bostäder för alla. Målet var att stabilisera bostadsbyggandet, minska trångboddheten och höja bostadsstandarden. Det var ur denna vision vår svenska allmännytta växte fram, en allmännytta som skulle erbjuda bostäder ”tillgängliga för alla – oavsett social, ekonomisk, etnisk eller annan bakgrund.”

Men allmännyttan är inte längre den aktör som den en gång var. Under decennier har allmännyttans roll som samhällsbyggare sakta urholkats. 1990 stod allmännyttan på sin topp med 25 procent av hela det svenska bostadsbeståndet. Sen dess har den successivt minskat. 2022 var den nere på 16 procent.

Bakgrunden till minskningen är omläggningen av den ekonomiska politiken i början av 90-talet, där den statliga bostadspolitiken avskaffades. Kommunernas ekonomi stramades upp samtidigt som en omläggning av skattepolitiken kom att missgynna hyresrätten. Resultatet blev sjunkande byggtakt och utförsäljningar.

Allmännyttan minskar

I dag ligger de stora ombildnings- och utförsäljningsvågorna förhoppningsvis bakom oss men för varje ny bostad blir andelen allmännyttiga bostäder mindre då allmännyttan står för en allt mindre del av den totala nyproduktionen. Sedan början av 90-talet har allmännyttans andel av nyproduktionen sjunkit från en kortvarig toppnotering på knappt 30 procent till 10 procent i dag.

Under decennier har allmännyttans roll som samhällsbyggare sakta urholkats.

Allmännyttan behöver en renässans. Försäljningarna måste upphöra, samtidigt som staten måste ge kommunerna möjligheter att investera utan att sälja sina tillgångar. Därför föreslår vi:

  • Förmånliga bygglån och investeringsstöd för att få i gång byggandet igen. När företagen ställer in eller skjuter upp byggstarter måste staten förse marknaden med förmånliga bygglån som ersätter det dyra egna kapitalet, mot att en lägre hyra sätts.
  • Kommunal byggbonus. Stöd kommuner som planerar efter behovet genom en kommunal byggbonus. Det ger starka incitament att tillhandahålla mer mark, samtidigt som behovet av att sälja för att investera minskar.
  • En ny förvärvslag. Alla försäljningar av bostadsfastigheter ska prövas av Länsstyrelsen utifrån kriterier om social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Detta i syfte att förhindra kortsiktiga och spekulativa aktörer från att köpa upp hyresfastigheter.

Bostadsbristen biter sig fast

Rätten till ett bra boende är inget vi kan ta för given, det visar inte minst vår historia. Vår gemensamma allmännytta har sakta urholkats, i många fall utan att vi verkar förstå att ett av våra viktigaste verktyg för social bostadspolitik sakta glider oss ur händerna, samtidigt som bostadsbristen bitit sig fast. Utvecklingen går att vända, men det måste ske nu.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00