Överblick: Vaccinationsbevis, ljusare höst i ekonomin och KD gör vårdutspel

Finansminister Magdalena Andersson berömmer den svenska ekonomins motståndskraft under pandemin. Myndigheter får pengar för att ta fram vaccinationsbevis. Både M och TU ger förslag på omstöpta mediestöd. Och så fördömer Kina SD och KD. 

<div>Ebba Busch och KD:s sjukvårdspolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson presenterade på förmiddagen en ny sjukvårdspolitisk rapport.</div><div><br></div>
Ebba Busch och KD:s sjukvårdspolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson presenterade på förmiddagen en ny sjukvårdspolitisk rapport.

Foto: Lars Larsson / TT
Sanna Rayman

KD-ledaren Ebba Busch och partiets sjukvårdspolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson presenterar i skrivande stund en ny sjukvårdspolitisk rapport (pdf) betitlad Århundradets vårdreform.

– Sjukvården i sig är alldeles utmärkt, men vi har tvingat ner den i 21 olika burkar som inte har till uppgift att samordna sig, utan som är självständiga var och en, säger Acko Ankarberg Johansson vid pressträffen då rapporten med undertiteln "en fungerande vårdorganisation för hela Sverige" presenterades.

– Ni vet redan att vi vill se ett statligt ansvar för sjukvården, men nu berättar vi hur det ska gå till, säger partiledaren Ebba Busch.

I rapporten går partiet igenom ett antal andra europeiska länders organisation och konstaterar att den svenska organisationen är ålderdomlig. Man skriver bland annat att: 

"Flera partier anser i dag att hälso- och sjukvården behöver mer av statlig styrning inom olika områden men vill bibehålla dagens ordning med 21 självstyrande regioner med beskattningsrätt. Det är en dålig kombination."

KD föreslår nu att sjukvården ska finansieras statligt, att direktvalda politiker på regionnivå avskaffas samt att landet delas in i sex professionellt ledda sjukvårdsområden. Partiet menar att reformen inte kräver någon grundlagsändring och utlovar därför att arbetet med denna reform skulle kunna påbörjas direkt vid ett maktskifte där KD är med i regering. 

Medel avsätts till vaccinationsbevis 

Enligt ett pressmeddelande från regeringen avsätts nu 30 miljoner kronor för framtagning av en digital infrastruktur för att kunna utfärda vaccinationsbevis.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan januaripartierna och syftet med vaccinationsbeviset är exempelvis att underlätta resande. Arbetet med de tekniska lösningarna utförs av E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för digital förvaltning (DIGG).

Förhoppningen är att systemet ska vara på plats i juni.

Andersson ser ljuset i tunneln

Mycket är tungt, men finansminister Magdalena Andersson målade ändå framtiden i förhållandevis ljusa färger vid sin presskonferens om den makroekonomiska utvecklingen och de offentliga finanserna på förmiddagen i dag. 

– Men den svenska ekonomins motståndskraft imponerar, sade hon och utlovade även att tillväxten skulle ta ny fart under hösten. Det rapporterar TT/Omni.

Andersson menade även att de stimulansåtgärder som genomförts har gjort nytta och minskat den nedgång som pandemin annars hade orsakat. De näringar som i synnerhet nämns som drabbade är besöksnäringen.

Förändringsvindar över mediestöden

"Driftstödet har överlevt sig självt och bör nu ersättas med en mer modern ordning där fria, oberoende medier snarare ges indirekta än direkta stöd."

Det skriver Tidningsutgivarna (TU) på DN Debatt i dag. Organisationen föreslår att statens driftsstöd till tidningarna avvecklas till förmån för ett momsundantag samt att arbetsgivaravgiften reduceras för journalister.

TU anser vidare att mediestöden "bör vara rättighetsbaserade för minimering av subjektiva skönsmässiga bedömningar av exempelvis innehåll" samt att antalet olika stöd bör minskas och Mediestödsnämndens beslut bör kunna överprövas. De stöd som i dag kallas "innovations- och utvecklingsstöd" kan avskaffas helt, anser organisationen, då de bolag som finns bör ta ansvar för sin egen transformation.

Även Moderaterna gjorde i helgen utspel på mediestödsområdet. M-företrädarna Viktor Wärnick och Odd Eiken skrev i söndags i Dagens Industri att partiet har tillsatt en mediepolitisk arbetsgrupp för att se över detta politikområde och man föreslår i artikeln en "rejäl omstöpning av presstödet". Man skriver vidare att "Den nuvarande utformningen av driftsstödet riskerar att göra dagspressen kroniskt bidragsberoende utan att ställa om" och menar att stöden bör bli teknikneutrala och syfta till att premiera journalistisk originalproduktion. Särskilt lokaljournalistik och dagspressen omhuldas av M som demokratiskt central.

Kina fördömer KD och SD

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna krävde i slutet av förra veckan att Kinas ambassadör Gui Congyou skulle utvisas från Sverige, som en följd av att den kinesiska ambassaden har skickat hotfulla brev till journalisten Jojje Olsson i vilka man krävt att han ska sluta rapportera kritiskt om Kina. Utrikesminister Ann Linde (S) avfärdade kraven och skrev i en kommentar till Expressen att ”Sverige utvisar inte ambassadörer för att göra politiska markeringar”.

På söndagkvällen rapporterade Sveriges Radio att Kina i sin tur nu reagerat med ett fördömande av kraven på sin hemsida. 

Nämnda personer

Gui Congyou

Kinas tidigare ambassadör i Sverige
Magister i juridik (Renminuniversitetet)

Odd Eiken

Ordförande för stiftelsen Svenska Dagbladet

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00