Överblick: V vill stoppa vräkningar och regeringen får ökad makt

ÖVERBLICK. Vänsterpartiet vill inrätta en krisfond för hyresstöd för att undvika vräkningar i coronans spår. Regeringen får ökade befogenheter. EU:s finansministrar oense om krisstöd. Läs Altingets överblick.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson vid en pressträff i riksdagen.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson vid en pressträff i riksdagen.Foto: Ali Lorestani / TT
Johan Manell

Regeringen har fått grönt ljus för en lag som ger regeringen större befogenheter för att bekämpa coronaviruset, rapporterar DN.

– Det ger oss verktyg för att skyndsamt kunna agera med fler åtgärder, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Samtidigt har det kommit skarp kritik mot hur regeringen har berett ärendet med bara 24 timmars remisstid, skriver Altinget Rikspolitik.

– Att man ger remissinstanserna ett dygn på sig och dessutom under en helg är sanslöst. Det är inte ett förfarande som är värdigt en rättsstat, säger Karin Svanborg-Sjövall, vd Timbro till Altinget.

V vill se vräkningsstopp

Vänsterpartiet föreslår en statlig fond för hyresgaranti. Tanken är att fonden tillsammans med hyresvärden ska täcka upp till 75 procent av hyran för en gäst som hotas av vräkning. Fonden ska stå för tre fjärdedelar av nedsättningen, hyresvärden för en fjärdedel.

– Ingen människa ska kastas ut i hemlöshet på grund av att de förlorat jobbet, säger Jonas Sjöstedt (V), partiledare i ett pressmeddelande.

Intensivvårdschef slutar

Göteborgs-posten rapporterar att verksamhetschefen för intensivvård på Östra sjukhuset i Göteborg, Jonna Lindeblad, slutar med omedelbar verkan.

Hon uppges vara missnöjd med sättet som coronakrisen hanteras på sjukhuset.

– Jag har drivit en fråga ganska hårt och inte fått gehör, så nu tar jag konsekvenserna av det och avgår, säger hon till GP.

Kommuner ska samverka

Sveriges största kommuner och regioner har nu gått ihop för att för att kunna öka inköpen av bristvaror, exempelvis skyddsutrustning till alla kommuner i landet, skriver SKR i ett pressmeddelande.

 – Genom att gå samman kan vi agera mer kraftfullt på en internationell marknad och de största offentliga organisationerna kan på ett ansvarsfullt och solidariskt sätt bidra till att alla kommuner i landet får tillgång till den skyddsutrustning de behöver. Det här är ett viktigt initiativ, säger Staffan Isling, vd på Sveriges kommuner och regioner (SKR)

EU-ministrar oense

Hur EU ska stötta länder som drabbats ekonomiskt av corona splittrar EU:s finansministrar, skriver Europaportalen.

Det är två frågor som fortfarande inte har lösts. Dels om euroländerna gemensamt ska låna pengar, dels om vilka villkor som ska ställa på länder som lånar pengar från eurozonens krisfond ESM.

Italien driver linjen att ESM-lån ska vara villkorslösa samt att länderna ska låna gemensamt. Men Nederländerna sätter sig på tvären.

”Nederländerna är och förblir mot idén om euroobligationer, vi tror att det kommer skapa mer problem än lösningar för EU. Vi skulle behöva gå i borgen för andra länders skulder vilket inte är rimligt”, twittrade Hoekstra, enligt Europaportalen.

Finansministrarna återupptar mötet igen på torsdag. Förhoppningen är att ett slutgiltigt beslut ska tas vid nästa EU-toppmöte med stats- och regeringschefer.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00