Överblick: SAS störtdyker, enighet om djurplågeri och skatteförslag döms ut

ÖVERBLICK. SAS på fallrepet, expertmyndigheter dömer ut skattesänkningsförslag och riksdagspartierna är eniga om djurplågeristraff, men oeniga om försvaret. Läs Altingets nyhetsöverblick.

SAS redovisar storförlust för sommarmånaderna. 
SAS redovisar storförlust för sommarmånaderna. Foto: Claudio Bresciani/TT
Sanna Rayman

På DN Debatt kritiserar i dag LO och tankesmedjan Tiden januariavtalets slopande av värnskatten och anser att Liberalernas och Centerpartiets argument för reformen inte stämmer. Samtidigt inleds höstbudgetförhandlingarna, där regeringens samarbetspartier C och L önskar ytterligare skattesänkningar, bland på den statliga inkomstskatten och för pensionärer.

Nu rapporterar emellertid SvD att både Ekonomistyrningsverket (ESV) och Konjunkturinstitutet (KI) är kritiska till dessa förslag i sina remissvar, bland annat med hänvisning till svaga offentliga finanser till följd av coronapandemin. ESV varnar för budgetförsvagande åtgärder, medan KI menar att åtgärden kan tränga ut viktigare stimulansåtgärder, som statliga bidrag till kommunerna.

– Om regeringen spenderar pengar på skattesänkningar kan det förhindra eller bromsa pengar till kommunerna. Då finns en risk att kommunalskatten höjs i stället, och det vore olyckligt, säger Urban Hansson Brusewitz som är generaldirektör på KI, till SvD.

Rejäl motvind för SAS

Flygbolaget SAS redovisar i dag sin rapport för årets tredje kvartal och som väntat befinner sig företaget i rejäl motvind. "Under perioden maj till juli som normalt är SAS bästa period blev förlusten före skatt 2,1 miljarder kronor", rapporterar Sveriges Radio.

– Vår viktigare sommarperiod har omintetgjorts på grund av pandemin. Våra intäkter är ner med 80 procent och antalet passagerare har minskat med 85 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Ska vi överleva den här krisen som världen upplever då behöver vi hjälp, säger SAS vd Rickard Gustafson till SR.

I våras varslade SAS 5000 anställda om uppsägning och många av dessa har nu fått besked om att de måste sluta.

Politisk enighet om djurplågeri

Just nu bereds ett utredningsförslag i Regeringskansliet om att införa brottsrubriceringen "grovt djurplågeri". Det rapporterar Ekot, som även har ringt runt till partierna för att undersöka deras inställning till förslaget. Rundringningen visar att samtliga riksdagspartier är för skärpta djurplågeristraff.

– Straffen för våldsbrottslingar överlag behöver ju skärpas, och det vi vill se även för dem som begår våldsbrott mot djur, säger Yasmine Eriksson (SD) till SR.

Miljöpartiets djurskyddspolitiska talesperson Elisabeth Falkhaven är också positiv:

– Vanligtvis tycker inte att Miljöpartiet att skärpt straff är bästa sättet, men straffen behöver ju spegla brottet och det tycker vi inte att det gör just när det gäller djurplågeri.

Inte lika enigt om civilförsvar

I GP skriver Försvarsberedningens ordförande Niklas Karlsson (S) om en uppgörelse mellan S, MP, C och L som innebär att de civila delarna av försvaret får ett ekonomiskt tillskott på 4,2 miljarder kronor. Karlsson skriver också att anslagen till det militära försvaret uppgår till 25 miljarder kronor under åren 2021-2025, vilket är "den största satsningen på det militära försvaret sedan 1950-talet".

Karlsson avslutar sin artikel med en passning till oppositionen:

"Dörren står nu, som alltid, öppen för partier och riksdagsledamöter som på ett seriöst sätt vill ta ansvar för Sverige, vår nation och vår befolkning."

Den passningen ska ses i ljuset av att de försvarspolitiska förhandlingarna kraschade i våras, trots tidigare enighet kring Försvarsberedningens förslag. Frågan debatterades livligt på Altinget, bland annat i artiklar från Moderaterna, Sverigedemokraterna  samt Försvarsförbundet och Officersförbundet, men gavs också svar på tal – av just Niklas Karlsson.  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00