Överblick: Det mesta handlar om Arbetsförmedlingen och Nordmark (S)

ÖVERBLICK. Arbetsförmedlingen, hotet om misstroendeförklaring mot Eva Nordmark (S) och den nya politiska spelplanen – det dominerar dagens politiska rapportering. Samtidigt rapporterar Göteborgs-Posten om att Kina vill begränsa handeln med Sverige.

Foto: Christine Olsson/TT/Ritzau Scanpix
Johanna Alskog

"En ohelig allians tvingar Löfven att retirera". Det skriver Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg angående Vänsterns hot om misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) med anledning av reformeringen av Arbetsförmedlingen. V får stöd av Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Hotet har fått effekt och till DN säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att hon är beredd att hörsamma de två kraven från M och KD om att se över tidsramarna för reformeringen och formerna för privatiseringen.

– Vi välkomnar det för vi har själva påpekat de här bristerna och sagt att vi kan behöva tidsförlängning, säger Sabuni, som är öppen för att ändra sådant som är fastslaget i januariavtalet, till DN.

Det har gått en inflation i misstroendeförklaringar mot ministrar. Regeringen uppfattar uppenbarligen det senaste hotet som reellt – men än så länge har ingen minister fällts i en misstroendeomröstning, enligt en tidigare genomgång gjord av Altingets Johan Manell.

Läs också: Inflation av misstroende i riksdagen – men det lyckas aldrig

Myndigheten behöver arbetsro

Det är en glödhet politisk situation kring arbetsmarknadspolitiken. Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Maria Mindhammar, som presenterades av Eva Nordmark på torsdagen, kan räkna med tuffa dagar på jobbet.

Men det myndigheten behöver, enligt Mindhammar, är arbetsro. Det säger hon i en intervju med Altinget.

Läs också: Arbetsförmedlingens nya gd: "Vi behöver arbetsro"

I en intervju med tidningen Arbetet försvarar Maria Mindhammar kritiken mot Arbetsförmedlingen, bland annat beslutet att lägga ner kontor. Myndigheten kan inte annat än att följa den beslutade statsbudgeten påpekar Mindhammar.

Ett regeringsalternativ till höger

Den nya politiska spelplanen som nu tydligt markerats ut, efter M-ledaren Ulf Kristerssons möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson tidigare i veckan, gör också avtryck i rapporteringen. Till Svenska Dagbladet säger M:s gruppledare i Stockholms stadshus, Anna König Jerlmyr, att det inte är aktuellt att släppa in SD i värmen.

– Vi har det varmt och bra i vår grönblåa majoritet så frågan är överhuvudtaget inte aktuell, säger Anna König Jerlmyr till Svd.

I liberala Västerbottens-Kuriren skriver politiska chefredaktören att det är ett faktum att ett regeringsalternativ håller på att formas till höger. "De som vill se en regering förankrad på annat håll och i andra uppgörelser än ett konservativt block, måste inse att alternativet efter 2022 är det nuvarande januarisamarbetet, fördjupat".

Kinas handelshot

Göteborgs-Posten har intervjuat Kinas ambassadör Gui Congyou som hotar med att Kina avser att begränsa handelsutbytet med Sverige som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai-fallet. 

Klimatprotester vid Cop25

Ekot rapporterar om att det drar ihop sig till den andra mer avgörande veckan vid det globala klimatmötet Cop 25 i Madrid, då toppolitikerna anländer. Stora klimatprotester väntas under fredagskvällen, enligt Ekot.

Läs också: Vad krävs för att klimattoppmötet i Madrid ska bli en succé?

Nämnda personer

Eva Nordmark

Senior rådgivare Rud Pedersen Public Affairs, Styrelseordförande Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH)
Studier i statskunskap och nationalekonomi (Luleå tekniska uni., 1994)

Maria Mindhammar

Generaldirektör Migrationsverket
Jurist (Lunds uni., 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00