"Människor får betala för sina egna fritidsintressen"

REPLIK. Folkbildningsrådet ska stärka demokratin och öka deltagandet i samhällslivet men finansierar i stället hobbyaktiviteter, bidragsfusk och islamister. Det är dags att lägga ner rådet och sluta finansiera studieförbunden, skriver Douglas Thor, Muf.

Douglas Thor
Distriktsordförande, Muf Jönköpings län och kandiderande till Muf:s förbundsstyrelse


Sveriges tio statsbidragsberättigade studieförbund tar årligen emot närmre 1,8 miljarder kronor. Syftet med pengarna från Folkbildningsrådet är att stärka demokratin, främja mångfald, deltagande i samhällslivet och att höja bildningsnivån i samhället. Det finns anledning att ifrågasätta hur väl vi uppnår de syftena för 1,8 miljarder.

Studieförbundens tidigare roll som bildningshöjande i landet är passerad. I dag består en stor del av verksamheten av fritidsaktiviteter. I kursutbudet hos de olika studieförbunden finner man studiecirklar om vävning, inredning, måleri, körövning, folkdans, datorkurser i nätdejting, trumkurs för kvinnor, trädgårdsdesign, hur man överlever en zombieattack och många fler tramskurser.

Möjliggör bidragsfusk

På plats efter plats framkommer hur studieförbunden kommit på sätt att systematiskt mjölka ut skattepengar från Folkbildningsrådet och kommuner.

Exempelvis så fann man i Umeåregionen förra året en påhittad person som var ledare för 257 olika studiecirklar, dataprogram som underlättar fusk samt studiecirklar och kurser som inte ens existerar. I Järva fann man att 8 av 10 studieförbund i Sverige är inblandade i en fuskhärva bland studiecirklar där pengarna gick direkt till kriminellas fickor.

Göder segregation

Ett av de tio studieförbunden är Ibn Rushd som varje år får miljontals skattekronor och dessutom bidrag från en stor del av landets kommuner. Detta trots att Ibn Rushd påvisats ha starka kopplingar till den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet vars mål är att skydda muslimer från sekulära värderingar och i längden ersätta det sekulära styrelseskicket med religiöst statsskick grundat i Koranen.

Flera gånger har Ibn Rushd avslöjats med att ha homofobiska och antisemitiska talare. Trots flera granskningar som visat på enorma brister väljer Folkbildningsrådet att fortsätta betala ut pengar till Ibn Rushd. Att Folkbildningsrådet inte själva inser skadan de orsakar visar på små utsikter för förändring.

Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom skriver att det borde gå att lösa problemen med Ibn Rushd genom att göra om Folkbildningsrådet till en myndighet. I en replik från Johan Westerholm föreslås en annan lösning, att låta Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) ta över uppdraget att finansiera och granska studieförbunden. Frågan är varför det är så viktigt att sluta finansiera islamister, men att fortsätta finansiera tramskurser och bidragsfusk?

Lägg ner rådet

Folkbildningsrådet behövs inte längre. Människor får betala för sina egna fritidsintressen. Bildande kurser erbjuds redan i dag på fler platser än studieförbunden, exempelvis hos komvux. Deras finansiering är kontraproduktiv för integrationen då den håller invandrare borta från västerländska värderingar i stället för att lära ut dem.

Rådet borde läggas ned och pengar borde helt sluta betalas ut till studieförbund. Övriga uppdrag som rådet har kan flyttas till Skolverket. Inte en skattekrona ska gå till hobbyaktiviteter, bidragsfusk och islamister.

Forrige artikel Replik: Fel bild av folkbildning förs fram Replik: Fel bild av folkbildning förs fram Næste artikel Hadzialic (S): Moderaternas påstående är inte sant Hadzialic (S): Moderaternas påstående är inte sant