M: Nyanlända måste få bredare arbetsmarknad

INTERVJU. Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, anser att det måste bli fler enkla jobb om nyanlända ska kunna komma in på arbetsmarknaden.

Ulf Kristersson anser att det är omöjligt att utbilda alla nyanlända till en genomsnittlig svensk nivå så att de ska kunna få jobb.
Ulf Kristersson anser att det är omöjligt att utbilda alla nyanlända till en genomsnittlig svensk nivå så att de ska kunna få jobb.Foto: Foto: Fredrik Wennerlund
Mattias Croneborg

Jag tycker att det finns skäl att fundera på om det ska vara som det är nu. Om det verkligen är höjden av rättvisa att den som flyttar hit i morgon dag ska ha samma förmåner som den som har bott hela sitt liv i Sverige.

Om förmåner i välfärden för nyanlända

Däremot kan jag ha åsikter om Riksbanken när den för en räntepolitik som är ovanlig och samtidigt har åsikter om finanspolitiken som aktualiseras i hög grad just på grund av den förda penningpolitiken.

Om Riksbankens negativa ränta och att riksbanken debatterar hur politiker kan kyla en het bostadsmarknad

Ulf Kristersson tycker att de åtgärder som hittills beslutats eller föreslagits av regeringen är långt ifrån tillräckliga när det gäller integration av nyanlända.

– Det vi har gjort hittills är

Dokumentation

Ulf Kristersson 

  • Moderaternas talesperson i ekonomiska frågor
  • Vice ordförande i finansutskottet
  • Tidigare socialförsäkringsminister 
  • Tidigare kommunpolitker i Stockholm och Strängnäs
  • Ordförande för Moderata Ungdomsförbundet, från 1988 och 1992 
  • Född 1963

Kristersson om:

  • Skattekvoten

– Vi hade från 80-talet och framåt en tilltagande enighet om att skatterna var för höga. Skatterna är problematiska. De har snedvridande effekter.

  • Marginalskatter (som höjdes vid årsskiftet)

– Det blir bekymmersamt. Akademiska medelinkomsttagare kommer upptäcka att trade-offen mellan ledighet och lön blir lägre.

– Beredskapen att köpa tjänster från människor som jobbar är större. Det behövs. Mer tid för kvalificerat arbeta och det ger efterfråga för enklare jobb.

  • Regeringens arbetslöshetsmål (EU:s lägsta arbetslöshet 2020)

– Det är uppenbart att de sätter ett mål där enda chansen att lyckas är att det går dåligt för andra länder eller att man tar bort människor från arbetskraften.

Tidigare intervjuer med ekonomiskpolitiska talespersoner

MP: Klimatmålen ska nås med hjälp av skattepolitiken
Janine Alm Ericson ser skatter som ett viktigt styrmedel för att lotsa människor och företag i en  mer hållbar riktning, både på nationell och global nivå

Källström: Regeringen duttar sönder välfärden
Små och många specialdestinerade statsbidrag är dubbelt dåliga och hotar dessutom det kommunala självstyret, varnar Emil Källström (C).

Oscar Sjöstedt (SD): Vi är närmast Moderaterna
Nej till många av regeringens skattehöjningar och minskade kostnader för företagen. Sverigedemokraterna är närmast Moderaterna i den ekonomiska politiken, enligt Oscar Sjöstedt.

KD: Politikerna måste skärpa granskningen av Riksbanken
INTERVJU. Jakob Forssmed (KD) anser att politikerna är för ängsliga när det gäller granskning av Riksbankens penningpolitik. Han är inte heller säker på att en bred, blocköverskridande skattereform är det allra bästa.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00