MP: Klimatmålen ska nås med hjälp av skattepolitiken

INTERVJU. Janine Alm Ericson ser skatter som ett viktigt styrmedel för att lotsa människor och företag i en  mer hållbar riktning, både på nationell och global nivå. 

Mattias Croneborg

Jag tycker inte att det är en bra ordning att vi slår oss för bröstet och säger att vi har klarat att minska utsläppen. För det har vi faktiskt inte.

Janine Alm Ericson
Ekonomiskpolitisk talesperson, Miljöpartiet

– Som parti måste vi väl alltid vara positiva till koldioxidskatt, svarar Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson, på frågan om hon är för en global skatt på koldioxid.

Dokumentation

Janine Alm Ericson

  • Ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet
  • Ledamot i riksdagens finansutskott
  • Kommunpolitiker i Alingsås
  • Ledamot i partistyrelsen
  • Ledamot i partiets arbetsutskott   

Alm Ericson om:

  • Om att ha arbetslöshetsmål och inte sysselsättningsmål

– Det ska inte vara något trixande med siffror, men försvinner man av naturliga orsaker ur arbetskraften är det ingen fara.

  • Om riktade statsbidrag

– Vår inställning är att mer generella statsbidrag vore bra. Sedan är frågan om det ska ske på bekostnad av de riktade. Det bästa vore om vi kunde öka kakan ytterligare när det gäller pengar till kommuner och landsting. 

  • Om Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

– Tidigare var det mer flexibelt, med 1 procent under eller över 2 procent. Någon sådan funktion skulle det kunna finnas relevans i.

Altingets intervjuer om den ekonomiska politiken

Källström: Regeringen duttar sönder välfärden

Små och många specialdestinerade statsbidrag är dubbelt dåliga och hotar dessutom det kommunala självstyret, varnar Emil Källström (C).

 

Oscar Sjöstedt (SD): Vi är närmast Moderaterna

Nej till många av regeringens skattehöjningar och minskade kostnader för företagen. Sverigedemokraterna är närmast Moderaterna i den ekonomiska politiken, enligt Oscar Sjöstedt.


KD: Politikerna måste skärpa granskningen av Riksbanken

Jakob Forssmed (KD) anser att politikerna är för ängsliga när det gäller granskning av Riksbankens penningpolitik. Han är inte heller säker på att en bred, blocköverskridande skattereform är det allra bästa.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00