Här är årets mest lästa debatter på Altinget Omsorg

Tonläget i debatten har varit högt. Försäkringskassan, SKR och vårdinrättningarna har alla kritiserats av debattörer. Här är några av årets mest lästa debattartiklar på Altinget Omsorg.

Obegripligt att lagstiftarna ger grönt ljus till Försäkringskassans osäkra arbetsmetoder, skrev två av debattörerna i en av årets mest lästa texter.
Obegripligt att lagstiftarna ger grönt ljus till Försäkringskassans osäkra arbetsmetoder, skrev två av debattörerna i en av årets mest lästa texter.Foto: Försäkringskassan
Anton Säll

”Försäkringskassan och kommuner verkar ha satt i system att lyssna på baktalande anmälare” skrev Lise Lidbäck i föreningen Neuro och satte därmed igång en av årets mest lästa debatter på Altinget omsorg. Lise Lidbäck kritiserade försäkringskassans tolkningar i prövningarna av brukares rätt till assistans.

Försäkringskassan replikerade och hävdade att man aldrig fattar beslut på lösa grunder, men Lise Lidbäck menade i sin slutreplik att otydligheten i bedömningsgrunderna drabbar de redan utsatta i samhället allra hårdast.

Debatten var inte den enda som rörde Försäkringskassans och regeringens ageranden i olika frågor. 

”Regeringens proposition om snabbare och enklare verkställighet av myndighetsbeslut riskerar att urholka rättssäkerheten för assistansanvändare och assistansanordnare”, skrev Petter Skogar, vd Fremia, och Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna. 

Debatten handlade om en ny proposition från regeringen som enligt debattörerna skulle ge Försäkringskassan rätt att enklare driva återbetalningsbeslut till Kronofogden, vilket enligt debattörerna riskerar rättssäkerheten för assistansbrukarna. Även Jonas Franksson och Katarina Bergwall, STIL, var inne på samma spår. 

”Obegripligt att riksdagen ger grönt ljus för Försäkringskassans rättsosäkra arbetsmetoder”, skrev debattörerna.

SKR-debatt

Men all debatt handlade inte om assistansvård eller om Försäkringskassan. Docenten Jakob Heidbrink kritiserade SKR:s roll som makthavare och menade bland annat att det saknades transparens. 

”SKR är en mekanism genom vilken kommuner och regioner lagt ut den lokala demokratin på privaträttslig entreprenad. Det förenklar livet för regeringen, men väljaren blir utan insyn”, skrev Heidbrink.

Vården och rättigheterna

När kriget i Ukraina bröt ut blev säkerhetsaspekten i händelse av en kris en central del av debatten på flera politiska områden. Omsorgsfrågorna var inget undantag. Hur tar du rullstolen ner i ett skyddsrum? frågade sig Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR. 

Påverkanskampanjen via arabiskspråkiga kanaler mot socialtjänsten som uppmärksammades i våras debatterades av Martin Malmgren, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Myndigheterna måste ge en lägesbild av desinformationen, menade han och krävde att bland annat att Myndigheten för psykologiskt försvar, Säpo och Socialstyrelsen kom till utskotten för att informera om kampanjen.

Andra lästa debatter i år på Altinget Omsorg var bland annat Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågors generaldirektör Lena Nyberg som uppmanade regeringen att tillsätta en utredning kring hur unga med funktionsnedsättningar kan stödjas. Nationell samverkan för psykisk ohälsa krävde att personer med samsjuklighet ska få vården som de behöver.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00