Hälso- och sjukvårdsdirektör lämnar med omedelbar verkan

Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsdirektör har kommit överens med ledningen om att lämna sina uppgifter med omedelbar verkan. Kostnaden väntas bli drygt två miljoner.

Roger O Nilsson lämnar sina uppgifter med omedelbar verkan. 
Roger O Nilsson lämnar sina uppgifter med omedelbar verkan. Foto: Region Kronoberg
Albin Bohlin

Roger O Nilsson tillträdde som Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsdirektör i juni 2021. Mikael Johansson (M) är regionstyrelsens ordförande och han anser att Roger O Nilsson har bidragit till regionens verksamhet.

– Roger O Nilsson har gjort mycket bra för hälso- och sjukvården i Region Kronoberg, till exempel när det gäller tillgängligheten och att lägga grunden i omställningsarbetet, säger han i ett pressmeddelande.

Nu har dock problematik uppstått och Nilsson har kommit överens regiondirektören och den politiska ledningen att han ska lämna sitt uppdrag.

– Vi har sett att verksamheterna inte varit nöjda med hur ledarskapet har fungerat. Så mycket har vi väl alla läst i tidningen de sista fyra månaderna, säger Mikael Johansson till Smålandsposten.

Blir utköpt

Enligt Smålandsposten kommer han att få 15 månadslöner och med Nilssons månadslön, 133 500 kronor, motsvarar det drygt två miljoner kronor.

– Det saknas tyvärr en gemensam syn på ledning och styrning, och samsyn är något som är nödvändigt – inte minst med tanke på de utmaningar vi står inför när det gäller till exempel kompetensförsörjning och omställning till nära vård, säger Mikael Johansson i pressmeddelandet som regionen publicerade under onsdagen.

Nilssons uppgifter kommer att fördelas till andra chefer inom verksamhetsområdet under en övergångsperiod.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00