Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

"Ett anständigt samhälle tillåter inte hedersrelaterat våld och förtryck"

DEBATT. Kan det vara så att Sverige, som ofta framställs som ett av världens mest jämställda länder, är väldigt långt från jämställdhet i dag? Ja, så menar vi att det är. Det är bara vissa flickor och kvinnor som har jämställdhet och frihet i Sverige, skriver GAPF.

"De får inte älska vem de vill, ha en partner eller välja om eller med vem de ska gifta sig. De tvingas in i äktenskap, oftast redan som barn, och får sedan leva med systematiska våldtäkter."
"De får inte älska vem de vill, ha en partner eller välja om eller med vem de ska gifta sig. De tvingas in i äktenskap, oftast redan som barn, och får sedan leva med systematiska våldtäkter."Foto: Pars Sahin/Unsplash
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dag är det internationella kvinnodagen. Den infördes för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. I Sverige har vi uppmärksammat den sedan 1912. Många gånger med demonstrationer och upprop, på gator och torg.

I samband med internationella kvinnodagen vill GAPF särskilt uppmärksamma flickor och kvinnor som utsätts för hedersvåld, barnäktenskap och könsstympning, och vars rättigheter kränks dagligen.

"Inte älska vem de vill"

Astrid Schlytter, docent i rättssociologi vid Stockholms universitet, har med undersökningar som underlag, bedömt att det finns omkring 240 000 unga i Sverige som lever med hedersrelaterat våld och förtryck. 240 000 – i Sverige.

Merparten av dem är flickor och kvinnor som berövas sin frihet – som inte får umgås med vem de vill, delta i alla lektioner i skolan, delta i fritidsaktiviteter eller klä sig som de vill. Med föräldrar som spårar dem via gps i telefonen, söker igenom fickor och väskor, kontrollerar deras journal på nätet och låter bröder och manliga kusiner kontrollera dem i skolan och på fritiden.

Det är flickor som inte får utbilda sig, arbeta eller ha tillgång till sina egna pengar. Som har ett oskuldskrav på sig tills de är gifta och som tvingas genomgå ”oskuldskontroller”, uppvisa ett ”oskuldsintyg” eller genomgå ”oskuldsoperationer”. Av läkare i Sverige.

De får inte älska vem de vill, ha en partner eller välja om eller med vem de ska gifta sig. De tvingas in i äktenskap, oftast redan som barn, och får sedan leva med systematiska våldtäkter.

Straffas med förtyck och våld

Den ideella organisationen Existera uppskattar att cirka 75 000 flickor och kvinnor i Sverige kan ha varit utsatta för någon typ av könsstympning. Omkring 14 000 av dessa är flickor under 18 år. Det motsvarar mer än hela Skellefteå kommuns befolkning.

240 000 unga människor, mestadels flickor och kvinnor, som inte får bestämma över sitt liv och sina kroppar. De är berövade sin frihet. De lever i ett fängelse. Ofta med svåra fysiska och psykiska konsekvenser som följd. Om de inte följer familjens normer och värderingar straffas de – med mera förtyck och våld. I värsta fall mördas de. Som Fadime – och många fler.

Samhället måste visa styrka

De som vill ta sig ur detta fängelse är oftast helt ensamma. De får lämna familjen och släkten, som dessutom kommer att leta efter dem för att straffa dem. Många får leva med skyddad identitet och får inte det stöd och den hjälp de har rätt att få av samhället. För att bryta sig loss från hederskulturens järngrepp krävs mycket styrka och mod och det visar dessa flickor och kvinnor prov på dagligen. Vi skulle önska samma styrka och mod även från samhällets sida.

Långt från jämställdhet

Kan det vara så att Sverige, som ofta framställs som ett av världens mest jämställda länder, är väldigt långt från jämställdhet i dag? Trots att vi uppmärksammat Internationella kvinnodagen i 109 år. Ja, så menar vi att det är. Det är bara vissa flickor och kvinnor som har jämställdhet och frihet i Sverige. Det gäller inte för alla här. Det ser vi på GAPF varje dag. I 20 år har vi sett det, dag ut och dag in.

Vi på GAPF arbetar dagligen för att hjälpa alla flickor och kvinnor som lever i detta fängelse och vi ska fortsätta att kämpa för alla kvinnors fri- och rättigheter i Sverige. För oss är kampen långt ifrån över. Ett anständigt samhälle tillåter inte hedersrelaterat våld och förtryck.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024