DO om omplacering av ovaccinerad personal: ”Svårt i nuläget”
Kommunerna Arjeplog, Stockholm och Uppsala har JO-anmälts för att ha omplacerat ovaccinerad vårdpersonal. Anmälaren menar att det kan vara diskriminerande mot anställdas religiösa tro. Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) är frågan komplex. Vårdförbundet ”ser inte problemet” med omplaceringar.
Axel Hyttnäs Telin
Reporter och redaktör för namnnyheter och kalendarierMarie Lundahl
ReporterEn person har anmält kommunerna Arjeplog, Stockholm och Uppsala till Justitieombudsmannen (JO) för att ha omplacerat vårdpersonal som inte vaccinerat sig mot covid-19.
Diskrimineras på grund av religion
I anmälan, som SVT Norrbotten tagit del av, skriver anmälaren:
”Om personer av religiösa skäl väljer att inte vaccinera sig så diskrimineras de på grund av sin religion eller trosuppfattning”.
Rätten att själv bestämma om man vill vaccinera sig är grundlagsskyddad i Sverige. Arbetsgivare kan alltså inte tvinga sin personal att vaccinera sig. Samtidigt betonar Socialstyrelsen och andra myndigheter inom området starkt att det är ytterst viktigt för smittspridningen i samhället att vårdpersonal vaccinerar sig då de kommer närmast de sjukaste och andra riskgrupper.
Svårbedömt
Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) är det ingen enkel fråga att svara på huruvida kommunernas omplaceringar av vårdpersonal kan ses som diskriminerande eller inte. Ännu har ingen sådan anmälan kommit in eller prövats på myndigheten.
– Det är inte uteslutet att vi kan titta på en sådan situation, men i nuläget är det svårt att uttala sig, säger Clas Lundstedt, pressansvarig hos DO, till Altinget.
Men Lundstedt stänger inte dörren för att det kan bli aktuellt.
– Kan man påvisa att det handlar om ett missgynnande i samband med diskrimineringsgrund kan det vara diskriminerande. Men man måste också titta på förbudet med indirekt diskriminering och syftet med regeln, om den är lämplig och nödvändig.
”Ser inte riktigt problematiken”
Sineva Ribeiro, Vårdförbundets förbundsordförande, ”ser inte riktigt problematiken”.
Vårdförbundet har inte haft något ärende där omplacering skett och har hittills inte kallats till någon förhandling i frågan.
Dessutom är andelen fullvaccinerade medlemmar hög – 94 procent – vilket kan jämföras med resten av befolkningen, cirka 80 procent.
– Samtidigt har vi också medlemmar som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig, ungefär fyra procent. De får inte utsättas för smitta. Där har arbetsgivaren ett ansvar att skydda sin personal genom exempelvis omplacering, säger Sineva Ribeiro till Altinget.
Även vaccinerade bör omplaceras
Personen bakom JO-anmälan påpekar även att även vaccinerade bör omplaceras, enligt SVT Norrbotten. Detta eftersom vaccinet varken skyddar mot covid-19 eller smittspridning, utan endast minskar allvarliga symptom.
– Vårdförbundets professioner har hög kompetens på hur man använder skyddsutrustning och på hygienregler. Vi ska stanna hemma vid symptom, och om vi ska möta en riskpatient ska vi använda utrustning för att skydda både patienten och sig själv, säger Ribeiro.
Inte bara vårdfråga
Det är inte bara inom vården som frågan om vaccinet hos personalen har bubblat upp – även i riksdagen.
Under onsdagen krävde Dagens Nyheter krävde Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson i en intervju med DN att alla partier ska lämna svar på hur många av deras riksdagsledamöter som är ovaccinerade. Till DN har C, S, L och V meddelat att alla deras ledamöter har tagit vaccinet.