Kommunernas veto mot sprututbyte slopas

SMITTSKYDD. Från och med år 2017 ska kommunerna inte längre kunna sätta stopp för sprututbytesprogram, enligt ett lagförslag från sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Johanna Alskog

I dag finns det sex mottagningar i tre landsting där missbrukare kan få rena sprutor: Kalmar, Skåne och Stockholm. Det här är alldeles för glest, enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström  (S) som nu presenterat en promemoria med ett förslag till lagändring som ska råda bot på detta.

Ett hinder för att etablera fler sprututbytesprogram är dagens kommunala veto, som gör att landstingen måste ha kommunens godkännande för att ansöka hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om att inrätta ett sprututbytesprogram. Det här sätter bland annat stopp för sprututbyte i Göteborg, där kommunledningen i Göteborgs stad motsätter sig sprututbyten.

Vetomöjligheten ska nu tas bort ur lagen om utbyte av sprutor och kanyler, enligt lagförslaget i promemorian som socialdepartementet har presenterat.

Brett stöd i riksdagen

Stödet i riksdagen för att stryka det kommunala vetot har under hösten utvecklat sig till en tydlig majoritet. Både Centerpartiet och Liberalerna har vid sina partikongresser röstat för att vetot ska bort.

Tillstånd får meddelas endast om den eller de kommuner där verksamheten skall bedrivas har biträtt ansökan.

Formuleringen som stryks ur lagen om utbyte av sprutor och kanyler, enligt socialdepartementets förslag.

– Det handlar ju om att rädda människor från allvarlig sjukdom. Dessutom, den som är smittad av hiv eller hepatit c kostar samhället mycket skattepengar. Så det handlar också om att se till att skattepengar hamnar rätt. Sprututbytesprogram är win-win, sade Barbro Westerholm (L), ledamot i socialutskottet, till Altinget inför partiets landsmöte.

Vänsterpartiet har sedan länge arbetat för att kommunerna inte ska få lägga sig i landstingens etablering av sprututbytesprogram.

Förutom att stryka kommunernas veto, vill regeringen också sänka åldersgränsen för att delta i ett sprututbytesprogram från 20 till 18 år. Dagens åldersgräns är en begränsning, anser samtliga existerande sprututbytesverksamheter, enligt departementspromemorian.

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – DEPARTEMENTSPROMEMORIA

Vad händer nu?

Promemorian skickas nu ut på remiss. När remissinstanserna har lämnat sina synpunkter ska regeringen sedan arbeta fram en proposition och lämna över till riksdagen.

Regeringens tidsplan är att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2017.

Socialdepartementets promemoria (Ds 2015:56) Ökad tillgänglighet till sprututbytesverksamheter i Sverige

 

Tidigare artiklar på Altinget om sprututbytesprogram och det kommunala vetot

När inte de egna lyssnar får man ta hjälp utifrån
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har partikamraterna i Göteborg emot sig, men han har å andra sidan ett allt bredare stöd bland riksdagens partier för att avskaffa kommunernas rätt att stoppa sprututbytesprogram för missbrukare.

C: Kommuner ska inte få neka sprututbyte
Det finns nu en majoritet i riksdagen för att stryka det kommunala vetot mot sprututbytesprogram. Centerstämman röstade i helgen ja till motionen om att partiet ska arbeta för att vetot ska bort.

Kommunalt veto om sprututbyte på väg bort
Regeringen vill ta bort kommunernas möjlighet att stoppa landstingen från att införa sprututbytesprogram och planerar att skicka ut ett lagförslag på remiss under hösten. Ett förslag som splittrar de borgerliga partierna.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00