Analys av 
Johanna Alskog

När inte de egna lyssnar får man ta hjälp utifrån

ANALYS. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har partikamraterna i Göteborg emot sig, men han har å andra sidan ett allt bredare stöd bland riksdagens partier för att avskaffa kommunernas rätt att stoppa sprututbytesprogram för missbrukare.

Johanna Alskog

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har bestämt sig för att avskaffa det kommunala vetot mot sprututbyten, ett veto som gör att kommunerna i dag kan sätta stopp när landstingen vill införa sprututbytesprogram för missbrukare. Wikströms tidsplan är att ett förslag ska presenteras före jul, enligt hans pressekreterare Helena Paues. Samtidigt lägger hon in en brasklapp och påminner om att den politiska verkligheten just nu gör saker och ting, såsom tidsplaneringar, mycket oförutsägbara.

Men sjukvårdsministern tycker uppenbarligen att frågan är viktig och han har många på sin sida, inte minst Folkhälsomyndigheten och WHO som anser att sprututbyten är en angelägen smittskyddsåtgärd med starkt vetenskapligt stöd. Intressant nog hör den största kommunala bromsklossen hemma i Gabriel Wikströms eget parti. Det är i Göteborg som det socialdemokratiska kommunalrådet Marina Johansson, med ansvar för sociala frågor, och den övriga kommunledningen vägrar gå med på att införa något sprututbytesprogram.

Fråga som splittrar

Man kunde tro att en minister kan övertala ett kommunalråd att rätta sig i ledet. Men synen på sprututbyten är en fråga som under många år har splittrat partierna och skapat interna stridigheter, inte minst lokalt mellan landstings- och kommunfullmäktiges politiker. Och uppenbarligen har signalerna från socialdepartementet om vilken position som bör intas inför förslag om sprututbytesprogram, inte gjort något nämnvärt intryck på Socialdemokraterna i Sveriges andra stad.

I brist på stöd från Göteborg, kan Gabriel Wikström i stället se fram emot att röda mattan rullas ut den dag han lämnar över en proposition till riksdagen om att stryka det kommunala vetot. Vänsterpartiet har sedan tidigare drivit förslaget, under hösten anslöt sig Centern vid sin partistämma och i helgen klev även Liberalerna ombord på båten, efter ett beslut vid sitt landsmöte i Stockholm. 

Man kunde tro att en minister kan övertala ett kommunalråd att rätta sig i ledet.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00