C: Kommuner ska inte få neka sprututbyte

SMITTSKYDD. Det finns nu en majoritet i riksdagen för att stryka det kommunala vetot mot sprututbytesprogram. Centerstämman röstade i helgen ja till motionen om att partiet ska arbeta för att vetot ska bort.

Johanna Alskog

Regeringspartierna och Vänsterpartiet får nu sällskap av Centern kring uppfattningen att kommunernas möjlighet att stoppa landstingen från att starta sprututbytesprogram ska tas bort. En majoritet av ombuden på Centerstämman röstade för Niels Paarup-Petersens motion om att kommunernas veto bör strykas.

– Det här är den enda frågan där vi i Sverige tycker att kommunpolitiker ska få sätta sig över vårdprofessionen, säger Niels Paarup-Petersen som är regionpolitiker i Skåne och fortsätter:

– I Göteborg till exempel har man inte sprututbyte för att kommunen säger nej, för att kommunpolitiker inte vill.

Partistyrelsen hade ställt sig bakom motionen redan inför stämman. Det var en del debatt kring frågan på stämman, enligt Paarup-Petersen, men motionen fick en klar majoritet bakom sig.

Senare i höst kommer även Folkpartiet att ta ställning till frågan om kommunala vetot.

 

Dokumentation

Läs tidigare artikel på Altinget

Kommunalt veto om sprututbyte på väg bort

Regeringen vill ta bort kommunernas möjlighet att stoppa landstingen från att införa sprututbytesprogram och planerar att skicka ut ett lagförslag på remiss under hösten. Ett förslag som splittrar de borgerliga partierna.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00