Skoopi listar alla Sveriges arbetsintegrerande sociala företag

Det ska bli lättare för intressenter att hitta Sveriges alla arbetsintegrerande sociala företag (ASF). Därför listar Skoopi dem. ”Vi vill skapa tydlighet kring vilka företag som verkligen har arbetsintegration som främsta syfte”, säger Ulrica Persson, ordförande på Skoopi.

Arbetsintegrerande sociala företag har fokus på att hjälpa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen är en av de aktörer man ofta har kontakt med. (Arkivbild)
Arbetsintegrerande sociala företag har fokus på att hjälpa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen är en av de aktörer man ofta har kontakt med. (Arkivbild)Foto: Jessica Gow/TT
Anders Gustafsson
Lyssna på artikeln

Skoopi är intresseorganisationen för arbetsintegrerande sociala företag och har i dag drygt 150 medlemmar. Det var när de började få allt fler frågor från både offentliga och privata aktörer som idén till en ASF-lista uppstod.

Ulrica Persson.
Ulrica Persson. Foto: Privat

– Vi fick frågor om vilka företag det var som har arbetsintegration som främsta syfte. Det fanns en oro för att enskilda företag visserligen kunde ha vällovliga syften, men inte just arbetsintegration. De som kontaktade oss ville ha namn på företag som de vet återinvesterar ett eventuellt överskott i en arbetsintegrerande verksamhet, berättar Ulrica Persson för Altinget.

Kriterierna 

Den som vill bli uppförd på listan måste ansöka om det, och i bedömningen tar Skoopi hänsyn till fyra kriterier. (se faktaruta) Tillväxtverket hade en definition som med åren visade sig vara lite för trubbig. Då uppmanades branscherna att själva definiera sig.

Skoopis ASF-kriterier

De fullständiga kriterierna återfinns här

Huvudprinciperna för att få räknas som ASF är att företaget:

  1. driver näringsverksamhet med målsättning att integrera människor i samhälle och arbetsliv.
  2. skapar delaktighet för medarbetarna genom ägande, avtal eller på annat väl dokumenterat sätt.
  3. återinvesterar i huvudsak sina vinster i den egna eller liknade verksamhet.
  4. är organisatoriskt fristående från offentlig sektor.

Finns det några fördelar med att finnas med på er ASF-lista, utöver att man blir lättare för intressenter att hitta?

– Ja. Man kan få undantag från de regler som gäller för Arbetsförmedlingens lönebidrag. Vanligtvis kan man inte få lönebidrag för ett företag som man själv äger eller har en företagsledande ställning i. Så när AF frågar oss om ett visst företag, så hänvisar vi till listan, säger Ulrica Persson.

Ett 40-tal hittills

Listan lanserades så sent som före sommaren och har i dag nästan 40 ASF, men där ytterligare några finns i pipeline då de precis har godkänts och inte hunnit föras upp.

En annan pågående förändring är att Skoopi i allt högre utsträckning organiserar sig i distrikt.

– Vi ser att där det finns regionala Skoopidistrikt så har det varit lättare att samarbeta med regioner och kommuner, för då finns det en tydlig part. Det har efterfrågats av regioner och kommuner: ”Vem ska vi vända oss till om vi vill ha dialog, eller om vi vill ha någon remissinstans?”, undrar de.

– Även Arbetsförmedlingen har efterfrågat detta när de jobbar med frågan om hur den ”Nationella samverkansgruppen för idéburen verksamhet inom det arbetsmarknadspolitiska området”, som bildades i våras, ska kunna ha en regional nivå också, säger Ulrica Persson.

Läs också

Nämnda personer

Ulrica Persson

Ordförande De arbetsintegrerande sociala företagens intresseorganisation (Skoopi)
Socionom (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024