Debatt

Replik: Med rätt stöd kan fler börja jobba

Efter 20 års gemensamt ansvarstagande har vi lärt oss att människor som lämnats utanför arbetsmarknaden i många fall kan komma i arbete med rätt stöd. Det skriver företrädare för Nationella nätverket för samordningsförbund.

Människor som står utanför arbetsmarknaden behöver komma in, skriver debattörerna.
Människor som står utanför arbetsmarknaden behöver komma in, skriver debattörerna.Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Fredrik Lundén
Ordförande NNS (Samordningsförbundet Centrala Östergötland)
Ajda Asgari
Vice ordförande NNS (Samordningsförbundet Östra Södertörn)
Jonas Erlandsson
Kassör NNS (Samordningsförbundet Kalmar)

Vi välkomnar att regeringen, med Anna Tenje i spetsen, har lyssnat på Nationella nätverket för samordningsförbund (NNS). Samordningsförbunden i Sverige har i 20 år tagit gemensamt ansvar för ökad inkludering på arbetsmarknaden. Vi ser mycket positivt på att Försäkringskassan har fått uppdraget att analysera behovet av ändringar i lagen om Finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Brist på arbetskraft hotar välfärden

Kompetensförsörjningen är en av vår tids största utmaningar. Det finns inte tillräckligt med arbetskraft för att möta behoven i privat och offentlig sektor. Bristen begränsar den svenska ekonomin och välfärden har svårt att få tillräckligt med personal till vården, skolan och omsorgen.

Altingets gratis nyhetsbrev

Fler måste därför ges möjlighet att vara med och bidra. Människor som står utanför arbetsmarknaden behöver komma in, samtidigt som förutsättningarna behöver anpassas efter varje människas unika förutsättningar. Ofta handlar utanförskap om personer som hamnat i en svår livssituation, triggat av flera faktorer. För att lyckas komma tillbaka krävs i många fall ett personligt, samordnat och engagerat stöd. Ett stöd som ser hela människan och dennes situation.

Vi vet att fler kan bidra på arbetsmarknaden, även när vägen till jobb från början ser lång och krokig ut.

Genom finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser arbetar Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, regioner och kommuner i samordningsförbund. Syftet är att samordna insatser för människor som behöver stöd från flera aktörer samtidigt för att komma in på arbetsmarknaden.

Behovet av samordning ökar

I dag finns 72 förbund som omfattar 274 av Sveriges totalt 290 kommuner. Tillsammans har vi lyckats bryta utanförskapet för tusentals människor. Till grund för samarbetet ligger lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. Ansvarsområden, organisering och metoder hos de samverkande parterna har ändrats över tid. Det gör att det nu är dags för en översyn av lagen.

Efter 20 års gemensamt ansvarstagande har vi lärt oss att människor som lämnats utanför arbetsmarknaden i många fall kan komma i arbete med rätt stöd. Det som krävs är att vi är lyhörda, flexibla och sugna på att tänka nytt tillsammans. När det fungerar som bäst blir samordningsförbunden precis den arena som gör det möjligt.

Några faktorer är extra viktiga att lyfta fram till översynen av lagstiftningen:

  • Finsam-lagen möjliggör en innovativ samverkansmiljö som behövs för att fler ska gå från utanförskap till arbete. När vi gör saker tillsammans lyckas vi ofta bättre än var och en för sig. Med tydligare direktiv om att prioritera samverkan skulle vi kunna nå ännu längre.
  • Den finansiella samordningen utgör redan i dag en viktig arena för kunskapsutveckling, men skulle kunna användas mycket mer. För att förstå vad som gör skillnad i samverkan behöver det finnas uppföljningssystem och mer forskningsnära arbetssätt. Det saknas i dag.
  • Det samordnade stödet kostar, men är på sikt en investering. I en sektoriserad välfärd ökar behovet av samordnade insatser, samtidigt som medelstilldelningen till samordningsförbund har stått stilla sedan 2016. Möjligheten till extern finansiering genom Europeiska Socialfonden är viktig. Stabil finansiering och möjlighet till utveckling genom projektfinansiering behövs i det fortsatta arbetet.

Alla förtjänar en chans

Vi vet att fler kan bidra på arbetsmarknaden, även när vägen till jobb från början ser lång och krokig ut. Genom samordningsförbunden har Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommuner och vården tillsammans visat att det är möjligt. Vi ser fram emot en översyn av lagstiftningen som ytterligare utvecklar möjligheten för gemensamt ansvarstagande. Låt oss ge alla i vårt samhälle en chans att vara med. Tillsammans kan vi se till att det händer.

Läs tidigare inlägg i debatten

Tenje och Pehrson: Så kan fler få sitt första jobb
Fler i arbete är den bästa lösningen för att motverka utanförskap och stärka välfärden. Det skriver Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister (M), och Johan Pehrson, arbetsmarknadsminister (L).

Nämnda personer

Anna Tenje

Äldre- och socialförsäkringsminister (M)
Studier i statsvetenskap (Linnéuniversitetet), studier vid programmet för europeisk administration/politologi (Linnéuniversitetet och Edinburgh University)

Johan Pehrson

Partiledare Liberalerna, utbildningsminister
Jur. kand. (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024