Om  
Carina Åkerström
Jan-Olof Jacke

Alectas nya ordförande hoppar av – Jacke kliver in

Turerna har varit många kring vem som ska leda pensionsbolaget Alecta framöver. Nu hoppar Carina Åkerström av och Jan-Olof Jacke kliver åter in som styrelseordförande.

Carina Åkerström är tidigare vd för Handelsbanken. 
Carina Åkerström är tidigare vd för Handelsbanken. Foto: Alecta
Miranda Olsson

Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke, vice ordförande i Alectas styrelse, var tillfällig ordförande i höstas när Ingrid Bonde fått lämna posten. Alecta hade då varit föremål för en granskning om pensionsbolagets miljardinvesteringar i fastighetsbolaget Heimstaden bostad.

Planen var sedan att den danska tidigare riksbankschefen Lars Rohde skulle nomineras till ordförandeposten. Men nomineringen drogs sedan tillbaka efter att det blev känt att han även kandiderade till Nordeas styrelse.

I stället föll valet på den andra slutkandidaten: Carina Åkerström, Handelsbankens tidigare vd. Hon valdes till ny ordförande på ett extrainsatt styrelsemöte den 22 februari.

Drygt en vecka senare kliver hon av. Även denna gång är Heimstaden bostad inblandat, och en intressekonflikt med uppdraget på Handelsbanken. Enligt uppgifter till Dagens industri har Heimstaden bostad, Alectas största innehav, flera krediter hos Handelsbanken.

”Jag lyfte själv frågan om mitt anställningsförhållande i Handelsbanken skulle utgöra något hinder. Då fick jag försäkringar om att detta inte skulle innebära några konstigheter”, säger Åkerström till tidningen och meddelar att hon ställt sin plats till förfogande med omedelbar verkan.

Kenneth Bengtsson, beredningsnämndens ordförande, kommenterar beskedet i ett pressmeddelande.

– Det är beklagligt att Carina Åkerström gjort en förändrad bedömning av sina möjligheter att fullfölja uppdraget som styrelseordförande i Alecta och valt att avgå. Det har inte framkommit några nya uppgifter som vi inte redan kände till. Under processen har vi naturligtvis ställt omfattande frågor till Carina Åkerström om detta. Vår uppfattning är att det inte förelåg någon intressekonflikt, som inte kunde hanteras på sedvanligt sätt.

Nämnda personer

Carina Åkerström

Juristexamen (Lunds universitet)

Jan-Olof Jacke

Vd för Svenskt näringsliv, styrelseordförande Folk och försvar, vice styrelseordförande Alecta
Civilekonom, Handelshögskolan i Göteborg

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00