Debatt

S-Studenter: Centerstudenter försöker slå in öppna dörrar

REPLIK. Centerstudenter är för sent ute med sina förslag för att förbättra bostadsmarknaden för studenter. Förslagen håller redan på att förverkligas av regeringen, skriver David Stenvall, Bostadspolitiskt ansvarig på S-Studenter.

David Stenvall, S-Studenter
David Stenvall, S-Studenter
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: David Stenvall, Bostadspolitiskt ansvarig, S-Studenter

Simon Palme, förbundsordförande för Centerstudenter, skrev den 18/9 på Altinget om förbundets politik för en bättre bostadsmarknad. Det Simon Palme lättvindigt föreslår som Centerstudenters huvudförslag för att öka bostadsbyggandet är bland annat en enklare planprocess för att snabba på ledtiderna. Han vill dessutom att reavinstskatten ska kunna skjutas upp för att underlätta för folk att flytta och på så vis skapa flyttkedjor. Det han helt tycks ha missat är att det är precis vad regeringen har gjort under sin tid vid regeringsmakten.

Nio månader för sent

Regeringen presenterade redan under 2016 en lista på 22 punkter med åtgärdsförslag för en effektivare bostadsmarknad. I detta åtgärdsprogram ingår förslag som enklare reglering kring strandskydd, mindre möjligheter att överklaga planprocesser samt fler bygglovsbefriande åtgärder. Förutom förslagen för kortare ledtider presenterades även ett förslag om slopad tak för uppskov under en fyraårsperiod. Förslaget som redan nu har införts innebär att reavinstskatten vid bostadsförsäljningar går att skjuta upp fram till 2020 och beskattas först då. Detta är precis vad Centerstudenter föreslår som sin politik, fast nio månader efter att det redan införts.

Marknadshyra har inte skapat fler bostäder

Simon Palme föreslår även en friare hyressättning av hyresrätter. Att tro på en friare hyressättning som lösning till bostadsproblemen har blivit synonymt med en liberalare syn på statens roll i samhället men som dessvärre inte kommer bidra till fler bostäder. Faktum är att det faktiskt redan finns vissa marknadsinslag på den svenska bostadsmarknaden. Fastighetsägare kan redan nu välja att stå utanför de traditionella hyresförhandlingarna och sätta priset fritt på sina bostäder. Detta med förbehållet att hyresgästen kan vända sig till hyresnämnden och få hyran prövad. Dessa inslag av marknadshyror har inte bidragit till fler bostäder, utan endast hjälpt till att öka priserna på nyproduktioner till dagens nivåer som ytterst få har råd att bo i. I Finland där hyresmarknaden har tillåtits en liberalare hyressättning har inte nämnvärt fler bostäder skapats. I Helsingfors har hyrorna istället stigit med närmare 60 procent efter hyresregleringens avskaffande 2005.

Fantasilösa förslag

Bostadsbyggandet är just nu högre än vad det någonsin har varit under senaste 20 åren och på nästan samma nivåer som under miljonprogrammets tid. Enligt Boverkets prognoser väntas nära 75 000 nya bostäder byggas under 2018. Att Centerstudenter försöker slå in öppna dörrar och vinna röster på regeringens politik vittnar om hur kreativitet i förbundet helt tycks saknas.

Dokumentation

 

Tidigare i debatten

Centerstudenter: "C måste våga ta i studenters otrygghet"
Åsidosättande av byggandet av nya bostäder är ett resultat av överreglering och politisk feghet, menar Simon Palme, förbundsordförande Centerstudenter. Han poängterar vikten av mod och reformer genom att bland annat föreslå friare hyressättning och möjlighet att se över och rita om naturreservat.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00