Snabba steg mot ökat samarbete

FÖRSVAR. Efter ett möte med EU:s försvarsministrar uppger utrikeschefen Federica Mogherini att unionen tar snabba steg mot utökat försvarssamarbete. Man är i stort sett klar med att upprätta en ledningscentral i Bryssel för planering av militär uppdrag. Man tar också steg för att slutligen sätta in EU:s stridsgrupper.

Foto: Copyright: European Union
Andreas Liljeheden

– Vi hör mycket om att EU är splittrat och inte kan fatta beslut. Idag har vi tagit betydande beslut inom säkerhet och försvar, sa Federica Mogherini på presskonferensen efter mötet med försvarsministrarna.

Det handlar dels om att inrätta en gemensam enhet i Bryssel inom unionens utrikestjänst för planering och ledning av icke verkställande militär uppdrag, det vill säga icke-stridande trupper som till exempel ska syssla med utbildning. Enheten går under förkortningen MPCC (military planning and conduct capability). De senaste dagarna har man annars, på klassisk EU-manér, tvistat om vad enheten skulle kallas. Britterna som traditionellt är mer skeptiska och som tidigare har satt stopp för försvarssamarbete på EU-nivå ville absolut inte ha ett namn som kunde liknas vid ett högkvarter.

Nu uppges man i alla fall vara överens, bara tekniskt arbete kvarstår och allt ska vara klart inom några dagar enligt utrikeschefen. Då är det också tänkt att pågående uppdrag i Centralafrikanska Republiken, Mali och Somalia ska hamna under MPCC:s ledning.

Ministrarna ska också ha enats om styrningen för PESCO, ett permanent försvarssamarbete för de medlemsländer som vill delta. Det är oklart vad PESCO ska göra men man ska nu börja ta fram konkreta projekt och frågan kan tas upp igen om några veckor. Sverige har inga planer på att vara med i det samarbetet.

Sätta in EU:s stridsgrupper efter tio år

Enligt Federica Mogherini har det också börja röra på sig när det gäller EU:s stridsgrupper, som stått beredda i tio år utan att någonsin sättas in i. Det största hindret har varit finansiering av potentiella uppdrag.

– Rådet har beslutat att överkomma de här svårigheterna. De politiska riktlinjer som ministrarna gav idag handlar om att dela kostnaderna för att sätta in stridsgrupperna, sa Mogherini och tillade att man ska titta på detta de kommande månaderna.

På mötet diskuterade man också samarbete med andra aktörer, framförallt Nato. EU och Nato antog en gemensam deklaration förra sommaren och i slutet av året tog man också fram 42 konkreta åtgärder där man skulle jobba mer tillsammans. Det handlar bland annat om gemensamma operationer och forskning inom försvar.

Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg som också deltog på mötet i Bryssel, tog också upp cyberhot som ytterligare ett område där man har börjat jobba mer tillsammans.

– Förra året upplevde Nato i snitt 500 cyberincidenter varje månad. Det är en ökning med 60 procent mot året innan. Och i fredags utfärdade Nato en varning till alla medlemmar efter den attacken vi såg då. Vi delade den varningen med EU och EU delade med sig av information till Nato. Idag kan Nato och EU dela med sig av information om cyberhot i realtid, sa Stoltenberg på väg in till mötet.

Nato-chefen ska tillsammans med Mogherini avlägga rapport om hur långt man har kommit i samarbetet i juni.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00