Sverigedemokraterna backar om SMHI

BUDGET. Sverigedemokraterna backar från att SMHI skulle ägna sig åt tendentiös opinionsbildning kring klimatfrågan. Partiets miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen tycker det är bra att formuleringen är struken i årets miljöbudgetmotion.

Det blev lite fel med den formuleringen som var sist, säger Martin Kinnunen till Altinget.
Det blev lite fel med den formuleringen som var sist, säger Martin Kinnunen till Altinget.Foto: Foto: Riksdagen
Johanna Alskog

I förra årets miljöbudgetmotion skrev Sverigedemokraterna att SMHI "inte bör ägna sig åt tendentiös opinionsbildning". Ett ställningstagande som fick stor uppmärksamhet efter att Altinget skrivit om det. Men i årets budgetmotion är formuleringen försvunnen.

– Jag tyckte aldrig att det var en bra formulering. Det blev lite fel med den formuleringen som var sist, säger SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen till Altinget.

LÄS OCKSÅ: SD: SMHI ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning

SD föreslår i sin motion att SMHI ska ligga kvar på samma anslagsnivå som i år, cirka 246 miljoner kronor. Det vill säga att den anslagsökning som regeringen föreslår och som ska användas till "att leverera kunskapsunderlag om klimatförändringarna nationellt och internationellt" inte behövs.

Sveriges Hydrologiska och Meteorologiska Institut (SMHI) är en viktig samhällsinstitution. Sverigedemokraterna rekommenderar en nivå på detta anslag som ligger i linje med budgeten för 2017, alltså en minskning relativt regeringens förslag.

årets skrivning om SMHI i SD:s miljöbudgetmotion

– Utgångspunkten är att man inte behöver växla upp verksamheten, säger Martin Kinnunen.

Tveksam till klimatanalyser på länsnivå

I samband med förra årets budgetmotion sade Martin Kinnunen till Altinget:

– I sina klimatmodeller väljer man att fokusera på det värsta och inte vara tydlig med hur stor osäkerheterna är. Det är inte allsidig information.

Han står fortfarande fast vid att det är tveksamt att SMHI lägger såpass mycket resurser på att göra framtidsprognoser ända ner på länsnivå.

– De prognoser forskarna gör för hela världen är ju extremt osäkra. Då blir osäkerheten enorm när man går ner på län, säger Martin Kinnunen och fortsätter:

– Men det är ju inte samma sak som att vi ifrågasätter allt arbete SMHI gör. Det är inte så att vi tycker SMHI sysslar med propagandaforskning, säger han.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00