Om  
Björn Risinger

Regeringen letar ny generaldirektör till Naturvårdsverket

Björn Risinger ska lämna Naturvårdsverket i höst. Nu har regeringen börjat jakten på hans efterträdare.

Björn Risinger tackar för sig och lämnar Naturvårdsverket i höst.
Björn Risinger tackar för sig och lämnar Naturvårdsverket i höst.Foto: Naturvårdsverket
Johanna Alskog

I oktober lämnar Björn Risinger jobbet som generaldirektör för Naturvårdsverket. När hans förordnande löper ut den sista oktober har han varit chef för myndigheten i nio år.

Regeringen har nu inlett rekryteringen av Risingers efterträdare och ansökningstiden för hugade kandidater är öppen till och med den sista maj, enligt utlysningen på regeringens hemsida. Regeringen söker efter en person med ”kompetens, god erfarenhet och förståelse av de tre aspekterna av hållbarhet och av att integrera klimat- och miljöfrågor med tillväxt, energi -och landsbygdsfrågor”.

Men det ska dessutom vara någon som kan väga viktiga samhällsfrågor mot varandra och som med ”gott omdöme” kan utveckla och anpassa myndighetens verksamhet till en större samhällsomställning. Bland mycket annat.

Risinger: Ett utvecklande jobb

Risinger själv går i god för att det är ett attraktivt jobb. ”Ett utvecklande och spännande jobb, vill jag lova”, skriver han på plattformen X.

Innan Björn Risinger blev chef för Naturvårdsverket var han generaldirektör i fyra år på den då helt nybildade Havs- och vattenmyndigheten.

Nämnda personer

Björn Risinger

Generaldirektör Naturvårdsverket
Biologi och geovetenskap (Lunds uni., 1984)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00