Krav på högre mål för renare energi

KLIMAT. EU kommer att nå de uppsatta målen för minskade utsläpp och ökad förnybar energi. Samtidigt har investeringarna i ren energi minskat och nu höjs röster för att höja ambitionsnivån.

Foto: © European Union , 2017 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Jennifer Jacquemart
Andreas Liljeheden

– Överlag är EU på god väg att nå de uppsatta målen. För att ta ett exempel, mellan 1990 och 2015 ökade BNP med 50 procent. Samtidigt minskade koldioxidutsläppen med 22 procent, sade EU:s energikommissionär Maroš Šefčovič på en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Kommissionären syftade på de mål som EU har satt upp för år 2020 där man ska minska utsläppen av koldioxid med 20 procent jämfört med 1990 års nivå och öka andelen förnybar energi, även det till 20 procent.
På längre sikt har man satt upp betydligt tuffare mål. År 2030 ska utsläppen minska med 40 procent och den förnybara energins andel ska då uppgå till 27 procent. För att nå dit behöver man satsa mer pengar på ren energi konstaterade Šefčovič.

– För att nå målen till 2030 behöver vi investeringar på 379 miljarder euro per år, sade kommissionären.

Minskade investeringar i ren energi

De senaste åren har dock satsningarna på förnybar energi minskat kraftigt i Europa. Bloombergs årliga rapport över investeringar i ren energi visar att de europeiska investeringarna har mer än halverats sedan rekordåret 2011, från 121 miljarder dollar till 58,5 miljarder.

Det är oroande menar Fredrik Federley (C), ledamot i EU-parlamentets energiutskott som var en av dem som debatterade utvecklingen kring energimålen med kommissionär Šefčovič på eftermiddagen.

– Det är klart att det är ett problem och det är en signal om att det inte går tillräckligt fort i den riktning vill vill, säger han till Altinget.

Federley tycker att EU borde höja målet på 27 procent förnybar energi till 2030. Utvecklingen har gått framåt och kostnaderna som man räknade med när målen togs fram har minskat, vilket talar för att man borde kunna sikta högre resonerar han.

– Från 2012 till idag har det hänt otroligt mycket på investeringssidan och kostnaderna för det förnyelsebara har minskat radikalt. Du kan få mer pang för pengarna och därmed ha ett högre mål, säger han.

Förutom att det vore positivt för klimat och miljö är det även viktigt ur säkerhetssynpunkt menar Federley. Målen inom EU:s energipolitik innefattar också att minska beroendet av externa energikällor, så som rysk gas, och göra EU mer självförsörjande på energi.

Inte tillräckligt för att nå klimatmålen

Miljörörelsen vill gå betydligt längre. På Greenpeace Brysselkontor menar man att EU måste sikta mycket högre för att nå de mål man satte på upp FN:s senaste klimatkonferens i Paris 2015.

– I Paris beslutade vi att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För att EU ska nå dit måste man nå 100 procent förnybar energi så snabbt som möjligt och fasa ut stödet för fossila bränslen, säger Greenpeace energiexpert Sebastian Mang till Altinget.

Även Sebastian Mang pekar på de minskande investeringarna på ren energi i Europa och han jämför med ökade satsningar från USA och Kina.

– Även om kommissionär Šefčovič gärna pratar om att EU ska vara världsledande i förnybar energi så ser det ut som att USA och Kina kan ta över ledarrollen, säger han

Dokumentation

EU:s energimål
Minska koldioxidutsläppen med 20 % till 2020 (jämfört med 1990)
Minst 20 % förnybar energi 2020
Minska koldioxidutsläppen med 40 % till 2030 (jämfört med 1990)
Minst 27 % förnybar energi 2030
Minska koldioxidutsläppen med 80 % till 2050 (jämfört med 1990)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00