Energikommissionen vill effektivisera svensk industri

SLUTBETÄNKANDE. Programmet för energieffektivisering i industrin ska återupplivas, föreslår Energikommissionen. Det behövs för att nå målet om att effektivisera energianvändningen med 50 procent till år 2030.

Energikommissionens kanslichef Bo Diczfalusy och energiminister Ibrahim Baylan (S) presenterar den parlamentariska Energikommissionens slutbetänkande.
Energikommissionens kanslichef Bo Diczfalusy och energiminister Ibrahim Baylan (S) presenterar den parlamentariska Energikommissionens slutbetänkande.Foto: Foto: Altinget
Johanna Alskog

Överföringskapaciteten bör öka. För alla kanske det inte låter så väldigt sexigt, om jag får använda det uttrycket. Jag som gammal tjänsteman anser nog att det är det. Det är en klassisk gammal svensk stridsfråga.

Energikommissionens kanslichef Bo Diczfalusy om slutsatsen att överföringskapaciteten inom Sverige och mellan grannländerna bör öka
Fakta
Programmet för energieffektivisering i energiintensiv industri (PFE) startades år 2005. Lagen upphävdes 2012, men de sist anmälda företagen lämnar programmet först i år.
PFE ger företag en skattereduktion med 0,5 öre per kWh på el som används i tillverkningsprocessen.
För att delta i programmet ska företagen ha
 ett certifierat energiledningssystem, göra en omfattande energikartläggning och genomföra effektiviserande åtgärder.
Programmet har sänkt de deltagande företagens energikostnader. Sammanlagt har de sparat 3 TWh el, vilket motsvarar 10 procent av deras elanvändning, enligt Energimyndigheten.



Källa: Energimyndigheten
Fakta
Ledamöter i Energikommissionen
Ordförande energiminister Ibrahim Baylan
Ingemar Nilsson, Socialdemokraterna 
Maria Strömkvist, Socialdemokraterna 
Åsa Westlund, Socialdemokraterna 
Lars Hjälmered, Moderaterna 
Cecilie Tenfjord-Toftby, Moderaterna 
Mattias Bäckström-Johansson, Sverigedemokraterna 
Lise Nordin, Miljöpartiet
Rickard Nordin, Centerpartiet
Birger Lahti, Vänsterpartiet
Maria Weimer, Folkpartiet
Penilla Gunther, Kristdemokraterna

Den parlamentariska energikommissionen vill återuppliva programmet för effektivisering i industrin. Detta för att nå målet om att Sverige år 2030 ska ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005. Ett mål

Dokumentation

Invändningar från L, SD och V

Energikommissionen bygger till stora delar på den politiska energiöverenskommelsen mellan fem av riksdagspartierna. De tre partierna som inte är med på överenskommelsen har lämnar reservationer i slutbetänkandet: 

ur reservationen från Liberalernas Maria Weimer

"Överenskommelsen innebär stora subventioner till väderberoende elproduktion som medför betydande samhällsekonomiska kostnader utan att tillföra någon klimatnytta. Stimulanser på utbudssidan föreslås samtidigt som det införs ett mål om att kraftigt minska energitillförseln. De samlade samhällsekonomiska konsekvenserna av förslagen kan bli betydande. Det är därför anmärkningsvärt att det helt saknas en sammanhängande konsekvensanalys av Energikommissionens förslag."

"Vi vill värna Sveriges klimatsmarta energisystem. Därför kan vi inte stå bakom målet om 100 procent förnybar elproduktion. Vi ser förnybar energi som ett medel för att uppnå billig och miljövänlig elproduktion och inte som ett mål i sig själv. Målet bör i stället vara att värna om det näst intill 100 procent fossilfria elsystem som Sverige har."

ur reservationen från Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson

"På det stora hela saknas lösningar på dagens och framtidens problem för Sveriges energisystem och elmarknad. Man har helt kringgått orsakerna till dagens energimarknadskris och föreslår mer av det som orsakade krisen från första början, nämligen marknadssnedvridande subventioner till elproduktion som marknaden inte
har efterfrågat."

Sverigedemokraterna har en positiv syn på ökad överföringskapacitet då det handlar om att bygga bort flaskhalsar så att vi inte får kraftproduktion som blir inlåst. Sverigedemokraterna delar inte kommissionens bedömning att Sverige aktivt ska lägga sig i andra länders energipolitik och försöka ändra eller dem Energikommissionens uppfattningar om kraftöverföring."

ur reservationen från Vänsterpartiets Birger Lahti

"Det är därför positivt att energikommissionen lägger fram förslag om att elcertifikatsystemet ska förlängas, om energieffektivisering och om ökad överföringskapacitet. Dokumentet innehåller dock ett antal bedömningar och förslag som vi menar går i direkt fel riktning. Skrivningarna om kärnkraften gör det för oss omöjligt att ställa oss bakom energikommissionens uppgörelse i sin helhet."

Vattenkraften generar enorma summor, men trots det kommer bara en mycket liten andel kommunerna till del. Trots förslaget har man ingen lösning på hur man ska återföra pengar till de berörda kommunerna. Vänsterpartiet vill att en större del av kraftbolagens vinster ska återföras till de kommuner där vattenkraften finns."


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00