Vagt budskap om gruvpolitiken

GRUVOR. Näringsminister Mikael Damberg korade svensk gruvindustri till den mest hållbara i världen när han mötte gruvbranschen. I övrigt undvek han att precisera regeringens framtida planer för gruvpolitiken.

Näringsminister Mikael Damberg talar inför gruvbranschen.
Näringsminister Mikael Damberg talar inför gruvbranschen.Foto: Altinget
Johanna Alskog

Socialdemokraternas och Miljöpartiets syn på vilka krav staten och dess lagar bör ställa på gruvbranschen ser rejält olika ut. Miljöpartiet är starka förespråkare för höjd mineralavgift, mer långtgående rättigheter för samerna samt vill ha en obligatorisk gruvförsäkring. Socialdemokraterna däremot har sträckt sig till att mineralavgiften eventuellt bör ses över.

Men det här var inga frågor som näringsminister Mikael Damberg (S) ens närmade sig när han på måndagen mötte gruvbranschen på dess årliga seminarium Framtidens gruv- och mineralindustri på Grand Hotel i Stockholm. De i gruvbranschen som undrar om den nya regeringen kommer att innebära nya villkor för gruvnäringen i framtiden – får fortsätta att undra.

Damberg lyfte i stället fram den svenska gruvindustrins styrkor och stora betydelse för Sverige genom historien och i dag. Han beklagade branschens tuffa läge, med sjunkande råvarupriser. Och han talade varmt och länge om innovationer och svensk gruvnärings avancerade teknik samt berättade om det innovationsråd som statsminister Stefan Löfven planerar att inrätta.

Först mot slutet av talet konstaterade han att gruvdrift ofta är kontroversiell och hamnar i konflikt med andra intressen.

– Det är en utmaning som ni kan och som ni måste möta, sade Mikael Damberg, men utan att i övrigt alls nämna något om regeringens syn på problemen, inte minst konflikterna mellan samebyarna och gruvbolagen.

Däremot utnämnde Mikael Damberg Sveriges gruvnäring till den mest hållbara i världen, dock med en uppmaning om att allt inte handlar om att gräva fler hål i marken.

– Ni vill fokusera på att ta upp nytt, men det finns också ett stort fokus på återvinning. Det är ett område där vi måste ta ytterligare steg framåt, sade han

 

 

 

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00