Sverige får egen plats i FN:s klimatfond

KLIMAT. Sverige är en av de största bidragsgivarna och får nu en helt egen stol i styrelsen för FN:s klimatfond Green Climate Fund. Sveriges representant är fortsatt FN-veteranen Jan Cedergren.

Johanna Alskog

Sverige har suttit i styrelsen för FN:s nya klimatfond, Green Climate Fund, sedan uppbyggnaden av fonden inleddes sommaren 2012. Men under de kommande tre åren slipper Sverige dela sin styrelseplats med Belgien, utan får en helt egen plats.

Förändringen beror på ett beslut i styrelsen tidigare att de sex största givarländerna skulle få egen plats bland de totalt 24 platser som styrelsen har, en styrelse där utvecklingsländerna har hälften av platserna och de rika länderna hälften.

Förutom Sverige är det USA, Japan, Frankrike, Tyskland och Storbritannien som nu får en egen stol.

Klimatfonden är en viktig komponent i de globala klimatförhandlingarna, enligt Sveriges ledamot Jan Cedergren.

– Fonden är viktig på så sätt att den kan visa att givarländerna lever upp till sina åtaganden gentemot utvecklingsländerna, säger Cedergren till Altinget.

Cedergren kallar USA för "den stora jokern" i sammanhanget. USA hör till de sex största givarländerna sett till avlagda löften, men löftet ska passera kongressen och än har klimatfonden inte sett till pengarna.

– Men USA brukar hålla vad de lovar, även om det är struligt i hanteringen, säger Cedergren.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00