Debatt

Replik: Lösast av alla trådar är snacket om nätporren

REPLIK. I sin debattartikel hävdar jämställdhetsminister Märta Stenevi och MP-kollegorna att dagens porr kan liknas vid allvarlig misshandel. Det är en så kallad killgissning, mitt på blanka kvinnodagen, skriver Myra Åhbeck Öhrman.

"Lite som när de killgissar ihop att flera barnmorskor larmat om att hårt sex blivit normen och att fler unga kvinnor söker vård för underlivsskador, och skyller det på porren."
"Lite som när de killgissar ihop att flera barnmorskor larmat om att hårt sex blivit normen och att fler unga kvinnor söker vård för underlivsskador, och skyller det på porren."Foto: Charles Deluvio/Unsplash
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

På internationella kvinnodagen skrev vår jämställdhetsminister med kollegor ett debattinlägg om vad som behöver göras för att bekämpa våldet mot kvinnor i Sverige.

Läs också

Delar av det är riktigt bra. Till exempel att man uppmärksammar olika sorters våld såväl som framväxande värdekonservativa och auktoritära strömningar som ett hot mot kvinnors hälsa. Att lyfta folkbildning om samtycke som en viktig punkt är också ett förslag jag gärna ser i praktiken, och att ge sexsäljare målsägandestatus och rätt till mer stöd är i alla fall bättre än nuvarande situation.

Tyvärr tar de bra delarna slut där. Resten är en röra utan tydliga samband mellan problemformulering och lösningsförslag, och i all förvirring ett prov på bristande självinsikt.

"Pliktskyldigt nämna hederskultur"

En av de lösare trådarna är att pliktskyldigt nämna både hederskultur och överrepresentationen av utlandsfödda bland dömda våldtäktsmän, för att sedan omedelbart understryka att allt våld så klart är dåligt och lämna tolkningen till läsaren.

Det känns som sämsta sortens kompromiss. Lite som när partiet en gång stack ut hakan och satte sig emot hårdare straff för unga brottslingar och var stolta över sin “positiva rättspolitik” för att sedan plötsligt tro att hårdare straff för sexköp är en lösning för att motverka brott. På tal om auktoritära strömningar.

Snacket om nätporren

Lösast av alla trådar är dock, i vanlig ordning, snacket om nätporren.

Punkt tre av tre, efter folkbildning om samtycke och sexköpsreformer, består av att man vill “se över brottsrubriceringen olaga våldsskildring, som ett verktyg för att få stopp på de grova sexuella övergrepp som kvinnor, barn och unga utsätts för på nätet.”

Hade det inte följt på flera stycken om hur hemskt det är med våldsporr, hade det varit nästan omöjligt att förstå vad de faktiskt vill göra. Med styckena blir det något mer uppenbart, men inte för den sakens skull mer logiskt.

Killgissning på kvinnodagen

Förslaget kommer nämligen direkt från ett upprop man också länkar till som källhänvisning för påståendet att dagens porr kan jämställas med allvarlig misshandel. Vad ursprunglig källa till detta skulle vara framgår inte, även om man följer länken till Frälsningsarméns hemsida för uppropet. På tal om värdekonservativa influenser i politiken.

Anledningen till det är nog att det inte finns en källa som styrker det, utan att det är en så kallad killgissning, mitt på blanka kvinnodagen. Lite som när de killgissar ihop att flera barnmorskor larmat om att hårt sex blivit normen och att fler unga kvinnor söker vård för underlivsskador, och skyller det på porren.

Egentligen är sanningen att en och samma barnmorska påstått detta och citerats i flera medier, till protester från en mängd andra barnmorskor som inte märkt av detta fenomen. De påpekade dessutom att hårt sex rimligtvis inte skulle kunna vara en så vanligt förekommande orsak till underlivsskador, eftersom dessa inte ens tenderar att uppkomma vid regelrätta våldtäkter.

Se till andra länder

Den som sätter sig in i forskningsläget runt porr vet att det inte finns något bevisat orsakssamband mellan konsumtion och våld mot kvinnor. Även utan forskningsglasögon på går det att killgissa att om så var fallet skulle inte några av världens mest kvinnoförtryckande länder också råka vara de länder som förbjudit pornografi.

Hade man fortsatt se till andra länders lagstiftning hade man också kunnat lära sig att Storbritannien faktiskt införde sedlighetslagar mot våldsam porr 2014 – och i samma veva förbjöd porr som visade kvinnlig ejakulation.

Vidare hade man kunnat se att denna lagstiftning togs bort 2019, då åklagarmyndigheten konstaterade att det inte ska vara upp till dem att bestämma vad som är stötande, så länge alla inblandade är samtyckande vuxna. Samma år slopade de beslutet att införa nationella porrfilter, efter att ha lagt stora resurser på att försöka hitta praktiska lösningar som inte finns.

Propaganda från auktoritära krafter

Vi skulle kunna spara en hel del tid och resurser på att snabbspola fram till den insikten redan nu, i stället för att upprepa andra länders misstag. Misstag som till stor del beror på propaganda från de auktoritära och värdekonservativa krafter man inom andra områden kan se som det hot mot kvinnors frihet och hälsa de faktiskt är.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

MP: Det är nog nu – vi måste stoppa mäns förvridna kvinnosyn

Miljöpartiet har kämpat och kommer fortsätta kämpa för att utrota mäns våld mot kvinnor. Nästa generation ska inte behöva skriva #metoo. Det skriver Märta Stenevi (MP) med partikollegor.


Nämnda personer

Märta Stenevi

Riksdagsledamot (MO), tidigare språkrör
Studier i litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi (Lunds uni., 1995-1998), marknadsföring (IHM business school, 2003-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00