Debatt

Replik: 15 000 cancerfall per år kan förebyggas om människor lever hälsosammare

De nya cancerstrategin måste uppdateras med förebyggande åtgärder kopplade till människors levnadsvanor. Det menar Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden, i en replik.

Onyttig mat och alkohol ökar risken för cancer.
Onyttig mat och alkohol ökar risken för cancer.Foto: Janerik Henriksson/TT
Ulrika Årehed Kågström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Förutom att finansiera forskning, sprida kunskap och erbjuda stöd till drabbade och närstående arbetar Cancerfonden också för att driva på politiska beslut på en mängd olika områden. Därför blev vi väldigt glada när regeringen aviserade att den ska uppdatera den svenska cancerstrategin.

Människors levnadsvanor måste förändras

Cancerstrategin är 14 år gammal och har fyllt en viktig funktion för att utveckla den svenska cancervården, men vi har länge ansett att den behöver uppdateras bland annat med utgångspunkt från den nya kunskap som finns kring hur man förebygger cancer. I dag vet vi till exempel att över 15 000 cancerfall årligen kan förebyggas med hälsosamma levnadsvanor och att rökning, solning, matvanor, alkoholkonsumtion, övervikt/obesitas tillsammans med fysisk aktivitet är de främsta påverkbara faktorerna för att minska risken för cancer.

Läs också

Vi blev därför extra glada av att läsa Johan Hultbergs (M) debattartikel i Alltinget, om att det förebyggande arbetet måste ges en mer framträdande plats när strategin uppdateras. Vi kunde inte hålla med Hultberg mer. Och precis som Hultberg tror vi att ett framgångsrikt preventivt arbete kräver insatser på samhällsnivå. Det är bra att Hultberg lyfter vikten av fysisk aktivitet, men här skulle vi vilja se att vi inte stannar vid bara fysisk aktivitet, utan tar ett bredare grepp kring våra levnadsvanor i kampen mot cancer.

Var femte barn samt över hälften av alla vuxna i Sverige har övervikt eller obesitas.

Övervikt hos skolbarn har femdubblats

I dag vet vi betydligt mer om kopplingarna mellan levnadsvanor och cancer än vad vi gjorde när strategin togs fram 2009. Vi vet bland annat att övervikt och obesitas är kopplat till en ökad risk för minst tretton olika cancerformer och är en av de största påverkbara riskfaktorerna för cancer, tillsammans med rökning, solning och matvanor.

En betydelsefull del av samhällsplaneringen är vår matmiljö, det vill säga de faktorer i vår omgivning som till stor del påverkar det vi äter och dricker. De senaste årtiondena har vår matmiljö förändrats drastiskt. Utbudet av ohälsosamma livsmedel har ökat dramatiskt samtidigt som marknadsföring och produktplacering av onyttig mat har blivit självklara inslag i vardagen. Sedan 1970-talet har tillgången på energirika livsmedel med mycket socker, salt och fett ökat. Vi lever i en matmiljö som gör det lätt att leva ohälsosamt. Den här utvecklingen har, tillsammans med ett ökat stillasittande, lett till att obesitas hos svenska skolbarn femdubblats sedan 90-talet.

Var femte barn samt över hälften av alla vuxna i Sverige har övervikt eller obesitas. Det är en väldigt allvarlig utveckling som våra politiker borde vara mer bekymrade över och där vi efterfrågar mer konkreta åtgärder. På samma vis som samhället kan främja fysisk aktivitet, tror vi att våra politiker har en möjlighet att skapa samhälleliga förutsättningar som gör det lätt för individen att göra hälsosamma matval.

Även lite alkohol ökar cancerrisken

Hultberg skriver också om vikten av att fortsätta minska tobaksbruket om vi vill förebygga cancer. Även om Sverige inte är ett tobaksfritt land ännu så finns det goda förutsättningar att bli det. Men då krävs det fler politiska beslut från regeringen. Därför har vi tagit fram en färdplan för ett tobaksfritt 2040 med konkreta förslag som vi hoppas att såväl Hultberg som övriga moderater och regeringen kan inspireras av i det tobakspreventiva arbetet.

Slutligen saknas alkohol helt i nuvarande cancerstrategin. Kopplingen mellan alkohol och cancer är något som vi fått mer kunskap om sedan den nuvarande strategin skrevs. Nu vet vi att även måttlig konsumtion av alkohol ökar risken för cancer. Det är därför viktigt att Sverige upprätthåller en restriktiv alkoholpolitik med ett detaljhandelsmonopol för att hålla nere konsumtion och på så vis antalet alkoholrelaterade cancerfall.

Ska vi besegra cancer behöver vi göra det tillsammans. Vi ser fram emot fortsatt dialog om innehållet i den kommande strategin.

Läs tidigare inlägg i debatten

Hultberg (M): Mer behöver göras för att förebygga cancer

Ett cancerbesked är inte längre synonymt med ett dödsbud, men mer behöver fortfarande göras i förebyggande syfte. Det skriver Johan Hultberg (M), riksdagsledamot och Moderaternas gruppledare i socialutskottet.

Nämnda personer

Johan Hultberg

Riksdagsledamot (M)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024