Hultberg (M): Mer behöver göras för att förebygga cancer
Ett cancerbesked är inte längre synonymt med ett dödsbud, men mer behöver fortfarande göras i förebyggande syfte. Det skriver Johan Hultberg (M), riksdagsledamot och Moderaternas gruppledare i socialutskottet.
Johan Hultberg
Riksdagsledamot (M)Var tionde minut insjuknar en människa i Sverige i cancer. Ett cancerbesked är omvälvande och skräckfyllt. Glädjande nog är inte ett cancerbesked längre synonymt med ett dödsbud. Tack vare intensiv forskning har stora medicinska framsteg kunnat göras och överlevnaden har ökat kraftigt. I dag blir tre av fyra cancerpatienter botade.
Grunden för att kunna besegra cancer är ett starkt förebyggande arbete.
I Sverige har den nationella cancerstrategin, som sjösattes av Alliansregeringen 2009, haft en mycket stor positiv påverkan på cancervårdens utveckling. Men nu krävs nya krafttag. Vi moderater har länge drivit på för en ny uppdaterad nationell cancerstrategi som grund för en fortsatt utveckling av den svenska cancervården. Och tack vare att Sverige fått en ny moderatledd regering är arbetet med att uppdatera cancerstrategin nu äntligen påbörjat. En uppdaterad strategi bör utgå ifrån ett nytt övergripande mål som tar sikte på fortsatt ökad överlevnad. Viktigt är också att det förebyggande arbetet ges en framträdande plats i strategin. Över 30 procent av all cancer kan nämligen förebyggas. Grunden för att kunna besegra cancer är ett starkt förebyggande arbete.
Både individens och samhällets ansvar
Som moderat betonar jag alltid individens ansvar. För att förebygga cancer krävs ansvarstagande för den egna hälsan och levnadsvanorna. Och alla vi som är förälder har dessutom ett mycket stort ansvar för våra barns levnadsvanor. Men ett framgångsrikt preventivt arbete kräver också insatser på samhällsnivå. Konkret handlar det bland annat om att fortsatt minska rökningen liksom att skapa förutsättningar för ökad fysisk aktivitet. Aldrig i historien har vi rört oss så lite som nu och priset för vår stillasittande livsstil är högt – både för individen och samhället, konstaterade Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.
För att vända utvecklingen och för att inte minst se till att fler barn och unga rör sig tillräckligt har vi moderater arbetat hårt för mer idrott i skolan och för att stärka idrottslivet och föreningslivet i stort. Regeringen satsar nu också stort på införandet av ett fritidskort i syfte att ge barn och unga ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv.
Nu utökar vi HPV-vaccinationen
En hörnsten i arbete med att förebygga cancer är screening och vaccination. Vi moderater har varit pådrivande i arbetet med vaccination mot humant papillomvirus (HPV). Ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer liksom cancer i vulva, vagina, anus, penis och svalg. Vaccination mot HPV har sedan 2010 ingått i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor i årskurs 5. Den förra regeringen var dessvärre långsam med att säkra att också pojkar erbjuds vaccination men det görs nu sedan 2020. Och nu tar den moderatledda regeringen ytterligare steg för att stärka vaccinationen mot HPV. Ytterligare steg för att förebygga cancer. För att rädda liv. Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att utreda behov och kostnader för att erbjuda HPV-vaccination till pojkar och män som inte erbjudits vaccination genom det allmänna vaccinationsprogrammet. Dessutom får myndigheten i uppdrag att utreda ett särskilt erbjudande om vaccination mot HPV till män som har sex med män, transpersoner och personer som lever med hiv.
Moderaterna och regeringen är fast beslutad om att utrota livmoderhalscancer. Och vi är fast beslutna om att stärka det förebyggande arbetet mot cancer i stort. Bland annat därför är arbete med en uppdaterad nationell cancerstrategi så viktig.