Debatt

"Förbud av homeopatiska läkemedel fel väg att gå"

DEBATT. Det leder ingenstans att diskutera och ifrågasätta vad olika läkemedel innehåller, skriver Ursula Flatters och Anders Kumlander, båda styrelseledamöter i Vidarkliniken, i ett svar till barnläkaren Mats Reimer. Integrativ medicin är efterfrågad och säker.

Ursula Flatters och Anders Kumlander
Ursula Flatters och Anders KumlanderFoto: Foto: Vidarstiftelsen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Ursula Flatters och Anders Kumlander
Legitimerad läkare och styrelseledamot i Vidarkliniken respektive styrelseledamot i Vidarkliniken

Att diskutera och ifrågasätta vad olika läkemedel innehåller - vare sig de tillhör gruppen ”effektbevisade” enligt gängse metoder, eller sådana som vi ser goda effekter av i klinisk verksamhet och som är patientsäkra, men där verkan inte är helt klarlagd – leder ingenstans. Vad Mats Reimer menar med magiskt tänkande får han stå för själv – vi håller på med medicinska koncept som får allt större intresse globalt, därför att de är hållbara.

Integrativ vård efterfrågad

På Vidarkliniken arbetar skolmedicinskt utbildade läkare med vidareutbildning i antroposofisk medicin. De kompletterar gängse behandlingar med väl beprövade komplementära behandlingar utifrån individuella behandlingsplaner och alltid i samråd med remitterande läkare från de landsting vi har avtal med. Denna vårdform kallas integrativ vård och det finns en stor patientefterfrågan för detta.

Mer än 50 procent av svenskarna skulle enligt Novus uppskatta om deras läkare hade en utbildning i integrativ medicin, bland kvinnor så många som 76 procent.

"Ett komplement inom den svenska vården"

Vi har fler remissförfrågningar än vi klarar att ta emot och antalet ökar hela tiden.

Vidarkliniken har under de 30 år vi verkat inom det svenska vårdsystemet - i enlighet med rådande lagstiftning och under insyn från myndigheter på samma sätt som för övriga vårdinrättningar i Sverige - skött vårt uppdrag väl och tagit vårt ansvar. Vi har fler remissförfrågningar än vi klarar att ta emot och antalet ökar hela tiden.

Läkemedelsskadorna i den konventionella vården är enligt officiella källor beräknade till cirka 20 miljarder per år. Detta borde stämma till eftertanke. Bieffekter av många mediciner är väldokumenterade. Vidarkliniken erbjuder ett komplement inom den svenska vården för patienter som vill ha denna valmöjlighet och självklart är den, helt i enlighet med svensk lagstiftning, säker, väldokumenterad och efterfrågad.

Fel att förbjuda homeopatiska läkemedel 

Att föreslå en lagstiftning för att förbjuda de homeopatiska läkemedel, som för övrigt endast utgör en mindre del av Vidarklinikens läkemedelsanvändning, med konsekvenser för de tusentals patienter som remitterats till oss av sina behandlande läkare i den öppna vården, är möjligtvis att vara principfast. Det kan dock knappast anses verka för patienternas snara tillfrisknande, välmående och goda hälsa. Vi tycker därför att det är fel väg att gå.

Istället hoppas vi och tror att statsrådet Wikström lyssnar på patienternas behov och klargör det juridiska läget i enlighet med EU:s direktiv och den modell som är välfungerande i stora delar av övriga Europa. Ingen vinner på korta tillståndsperioder, oklara beslut och alternerande lagstiftning.

Dokumentation

Vad handlar debatten om?

Det råder skilda uppfattningar om antroposofpreparat ska regleras inom ramen för svensk läkemedelslagstiftning eller ej. Den 30 juni går Vidarklinikens tillfälliga tillstånd att sälja antroposofiska preparat ut och vilken väg regeringen väljer i frågan är avgörande för antroposofklinikens framtid. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har utlovat ett besked före den 30 juni.

Tidigare inlägg i debatten

"Vidarkliniken behandlar patienter med magisk medicin"
Vidarklinikens Ursula Flatters och Anders Kumlander vill gärna mörka vilka slags antroposofiska preparat de anser vara "en omistlig del av vårdkonceptet", skriver barnläkaren Mats Reimer, som menar att Antroposofiska mediciner bygger på magiskt tänkande.

"Sverige behöver flera Vidarkliniker"
Sverige behöver flera Vidarkliniker och generösa forskningsanslag. Det skriver Vidarklinikens Ursula Flatters i en replik till Apotekarsocietetens Karin Meyer som anser att antroposofiska preparat inte bör bli en del av svensk läkemedelslagstiftning.

Apotekarsocieteten: Det handlar om begreppet läkemedel
Steget är långt från att kalla antroposofiska produkter för läkemedel, skriver Karin Meyer, VD för Apotekarsocieteten, i ett svar till Vidarkliniken. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström borde därför stå upp för att läkemedel ska vara en produkt med påvisad effekt.

Vidarkliniken: "Besked om framtiden brådskar"
Om fem veckor går Vidarklinikens tillfälliga tillstånd från regeringen för antroposofiska läkemedel ut. Besked om framtiden för klinikens tusentals patienter och 150 anställda brådskar, skriver Anders Kumlander och Ursula Flatters.

Vill du delta i debatten kring antroposofiska läkemedel? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson [email protected].



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00