Debatt

"Vidarkliniken behandlar patienter med magisk medicin"

REPLIK. Vidarklinikens Ursula Flatters och Anders Kumlander vill gärna mörka vilka slags antroposofiska preparat de anser vara "en omistlig del av vårdkonceptet", skriver barnläkaren Mats Reimer, som menar att Antroposofiska mediciner bygger på magiskt tänkande.

Mats Reimer, barnläkare och&nbsp;bloggare på Dagens Medicin<br>
Mats Reimer, barnläkare och bloggare på Dagens Medicin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

ska vi verkligen godkänna läkemedel som baseras på magiskt tänkande?

Mats Reimer

Av: Mats Reimer
Barnläkare och bloggare på Dagens Medicin

Timglaset är på väg att rinna ut för Vidarklinikens mediciner. Om inte regeringen denna månad fattar beslut om ytterligare dispenser blir deras läkemedel olagliga att använda, och lika bra vore det. Vidarklinikens Ursula Flatters och Anders Kumlander vill gärna mörka vilka slags antroposofiska preparat de anser vara "en omistlig del av vårdkonceptet". Så låt mig ge några helt konkreta dokumenterade exempel.

Meteoritmedicin

Min arbetsgivare, Västra Götalandsregionen, kräver att Vidarkliniken redovisar vilka medel patienterna fått. 2012 hade 43 västsvenska patienter fått preparat baserade på främst växter, mineral och metaller, till exempel Ferrum siderum D20: järn från meteorit utspätt 100 triljoner gånger. Men preparat med djur förekom också: en patient hade (antagligen mot ryggont) givits Disci Comp Cum Stanno, en blandning av mellankotskivor från nötkreatur, hela myror samt bambu, metalliskt tenn och åkerfräken.

Vidare har kollegor till Ursula Flatters i en publicerad fallbeskrivning 2011 ingående beskrivit hur de i Järna behandlat en ung kvinna med svår ångestsjukdom. Förutom sjukskrivning, eurytmi och "rytmisk insmörjning av njurarna" med kopparliniment fick hon en mängd olika antroposofiska preparat. Kvinnan behandlades med Cardiodoron (ulltistel, bolmört och gullviva), pulver Aurum D10/Stibium D8 (mjölksocker med homeopatiskt utspätt guld och antimonsulfid), droppar Arnica D3 (slåttergubbe), droppar Bryophyllum Argento culta (extrakt av växten öronkalankoe odlad i silverbehandlad jord) injektioner av Argentum D6 och Conchae D7 (homeopatiskt silver och ostronskal) och droppar Hypericum Auro culta (johannesört odlad i guldbehandlad jord).

Patient fick utspätt guld

Fakta

Socialstyrelsen kritiserade år 2013 Vidarkliniken för deras vård av en patient som drabbades av stroke under vårdtiden i Järna. Diagnosen var i detta fall sannolikt svår att ställa, och jag vill inte förebrå den läkare som ordinerade ett lugnande senapsbad i tron att patienten hade ett ångestanfall. Däremot är det märkligt att Socialstyrelsen inte hade synpunkter på den ”psykofarmaka” patienten fick innan hjärnblödningen drabbade. Hen hade fått kapslar med Ferrum-Quatrz (järnsulfid och en smula kiseldioxid) och Neurodoron-tabletter, som bland annat innehåller homeopatiskt förtunnat kaliumfosfat och metalliskt guld utspätt tio miljarder gånger. Slutligen fick patienten injektioner med Aurum Stibium, med ”destillerat” guld och antimonsulfid i styrkorna D10 respektiver D8. D står för deci, en spädning till en tiondel; D8 betyder att spädningen upprepats 8 gånger vilket ger en utspädning med lika många nollor: 100 miljoner! Doseringen av Aurum Stibium anges av tillverkaren Weleda som ”1ml subkutant 2-3 gånger per vecka eller 1-3 gånger dagligen” och indikationerna är så vitt skilda som hjärtsjukdom och psykos.

Magiskt tänkande

Antroposofiska mediciner produceras bland annat av Weleda, läkemedelsbolaget som Rudolf Steiner grundade för snart 100 år sedan. Deras produkter baseras inte på biomedicinsk forskning utan på Steiners ”andevetenskap”. Antroposofiska mediciner är oupplösligt förknippade med den antroposofiska filosofin/religionen, och deras homeopatiska injektioner skiljer sig därför från vanlig homeopati där de extremt utspädda preparaten inte har någon andlig dimension. Antroposofiska läkemedel är inte farliga i sig, de flesta har ingen biologisk effekt alls. Men det är ändå en principiellt viktig fråga: ska vi verkligen godkänna läkemedel som baseras på magiskt tänkande?

Dokumentation

Vad handlar debatten om?

Det råder skilda uppfattningar om antroposofpreparat ska regleras inom ramen för svensk läkemedelslagstiftning eller ej. Den 30 juni går Vidarklinikens tillfälliga tillstånd att sälja antroposofiska preparat ut och vilken väg regeringen väljer i frågan är avgörande för antroposofklinikens framtid. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har utlovat ett besked före den 30 juni.

Tidigare inlägg i debatten

"Sverige behöver flera Vidarkliniker"

Sverige behöver flera Vidarkliniker och generösa forskningsanslag. Det skriver Vidarklinikens Ursula Flatters i en replik till Apotekarsocietetens Karin Meyer som anser att antroposofiska preparat inte bör bli en del av svensk läkemedelslagstiftning.

Apotekarsocieteten: Det handlar om begreppet läkemedel

Steget är långt från att kalla antroposofiska produkter för läkemedel, skriver Karin Meyer, VD för Apotekarsocieteten, i ett svar till Vidarkliniken. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström borde därför stå upp för att läkemedel ska vara en produkt med påvisad effekt.

Vidarkliniken: "Besked om framtiden brådskar"

Om fem veckor går Vidarklinikens tillfälliga tillstånd från regeringen för antroposofiska läkemedel ut. Besked om framtiden för klinikens tusentals patienter och 150 anställda brådskar, skriver Anders Kumlander och Ursula Flatters.

Vill du delta i debatten kring antroposofiska läkemedel? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson [email protected].



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00