Så reagerar oppositionen på regeringens budget
Efter finansminister Elisabeth Svantessons presentation av höstbudgeten följde ett maraton av presskonferenser med kritiska oppositionspolitiker. Per Bolund kallar budgeten för en ”enormt mörk produkt” och Martin Ådahl kallar den för ”en besvikelsernas och de svikna löftenas politik”.
Axel Hyttnäs Telin
Reporter och redaktör för förstasidanSocialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg var först ut av oppositionspolitikerna att kalla till pressträff i riksdagen. Där uttalade han sig kritiskt om det stödpaket på sex miljarder som ska betalas ut till kommuner och regioner.
Sex miljarder kronor, räcker det?
– Nej, jag tror inte det. Jag tror det kommer leda till ytterligare besparingar, eller i värsta fall skattehöjningar på kommunal nivå som slår mot vanlig hushållsekonomi, som redan är väldigt pressade av inflation och räntor, säger Damberg till Altinget.
Hur mycket mer är det i så fall som krävs?
– Jag tror att det kommer behövas mer tillskott för att inte hamna i de här besparingsspiralerna, men det andra är ju utbildningspolitiken och kompetensförsörjningsfrågan. Den största frågan för både sjukvården och delar av äldreomsorgen är personalsituationen. Då blir jag väldigt orolig när regeringen signalerar att de ska avskaffa äldreomsorgslyftet, som betyder jättemycket både för personalförsörjningen och för att få goda villkor för personalen i äldreomsorgen.
Jag är helt förbluffad över att vi har en regering som hela tiden konsekvent säger en sak och gör en annan.
Per Bolund (MP)
Hur stort avtryck ser du att Sverigedemokraterna har gjort i budgeten?
– SD står bakom vartenda kommatecken i den här budgeten. Det är första gången i svensk historia där de är ansvariga för en budget på det här sättet. Därav är det viktigt att granska vad de sa innan valet och vad som nu levereras. Jag tror att det är många av SD:s väljare som är lite förvånade över hur tio kronor prissänkning vid pump kunde bli 14 öre vid årsskiftet i sänkt bensinskatt.
”En enormt brutal slakt av miljöpolitiken”
Miljöpartiets ena språkrör Per Bolund skrädde inte med orden under hans och ekonomisk-politiske talespersonen Janine Alm Ericsons gemensamma presskonferens.
Du går rätt hårt mot regeringens klimatåtgärder. Vad är det största slaget mot klimatet i den här budgeten?
– Jag brukar få omdömen om att jag är ganska försiktig när jag uttalar mig, så jag skulle säga att varje ord också är befogat, tyvärr. Det är inga överord att säga att det här är en slakt, eller att man faktiskt ljuger svenska folket rätt upp i ansiktet.
– Det är ju så klart helheten som tillsammans utgör en total 180-gradersomsvängning från ett av världens bästa miljöpolitiska paket, till ett av världens sämsta.
– Reduktionsplikten är ju det som har störst effekt i miljoner ton, och som också gör att det finns noll chans att man når de mål som Sveriges riksdag har ställt sig bakom.
Hur reagerade du på beskedet om slopad miljöbilsbonus?
– Jag är helt förbluffad över att vi har en regering som hela tiden konsekvent säger en sak och gör en annan. När vi har varit kritiska mot att man omöjliggör möjligheten att köra på förnybara drivmedel i stället för fossila, då har man sagt att elektrifieringen är vägen framåt. Men vad är det då man gör, jo då slaktar man den politik som har gjort att Sverige är i EU-topp vad gäller elektrifieringen.
Det här är en besvikelsernas och de svikna löftenas politik, som är en följd av den populism som har dominerat dessa partier.
Martin Ådahl (C)
– Människor kommer välja de gamla fossilbilarna, och vi cementerar fast oss i ett fossilberoende som är enormt skadligt, inte bara för klimatet utan också för säkerheten.
Finns det något som du ändå ser positivt på vad gäller budgeten och klimatarbetet?
– Det finns ju delar som man inte stryker, och det kanske man får vara glad över då, i den här enormt mörka produkten som de har gjort. Men vi vet samtidigt inte vad de kommer använda pengarna till, så det återstår att se. Men det är en enormt brutal slakt av klimat- och miljöpolitiken.
– Det jag kanske är mest bekymrad över är att man faktiskt inte talar sanning, att man ljuger och säger att man kommer nå miljömålen, när man faktiskt inte har en chans att göra det med den politik man för. Det undergräver förtroendet för hela politiken.
Ådahl: ”En besvikelsernas politik”
Enligt Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl visar budgeten att den en gång borgerliga sidan helt har bytt inriktning.
– I stället för arbetslinjen, satsningar på jobb och företagande och att göra det mer lönsamt att anställa och arbeta så satsar man sex gånger så mycket på bidrag och en helt annan linje enligt vad SD har krävt. I stället för en offensiv grön klimatpolitik som var en stolthet under alliansåren med Centerpartiet så nedmonterar man de viktigaste klimatreformerna för vanliga hushåll.
– Det här är en besvikelsernas och de svikna löftenas politik, som är en följd av den populism som har dominerat dessa partier.
”Går i motsatt riktning”
Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, hade gjort annorlunda på de flesta av punkterna.
– Vi hade sett till att ha en krispolitik som fördelar bördorna mer rättvist, det vill säga ta mer från de som har de högsta inkomsterna och se till att vi kan säkra välfärden och stärka den.
Det blir en slopad miljöbilsbonus och satsningar på vägar i stället för tåg, vad får det för konsekvenser?
– Sverige får det mycket svårare att uppfylla sina klimatmål och det innebär att vi har en regering som aktivt försämrar klimatpolitiken på punkt efter punkt. Det är egentligen tämligen absurt, att man gör på det sättet.
– Vi har behövt en politik för ordentliga offentliga investeringar för att kunna klara klimatmålen. Nu går man i motsatt riktning.