S vill räkna upp statsbidrag med inflationen – SKR: ”Viktigt steg”

Socialdemokraterna vill indexera de generella statsbidragen till kommuner och regioner. Syftet är att öka förutsägbarheten för välfärdens finansiering, men också bidra till en rakare politisk debatt. ”Värdesäkring är ett viktigt steg, men staten behöver också göra fler riktade statsbidrag generella”, menar SKR:s chefekonom Annika Wallenskog. 

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson, vid Almedalsveckan.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson, vid Almedalsveckan.Foto: Adam Ihse/TT
Johanna AlskogRebecka Prahl

En bottenplatta för välfärden. Så beskriver Magdalena Andersson Socialdemokraternas förslag om att indexera de generella statsbidragen för kommuner och regioner.

– Det vi Socialdemokrater föreslår i dag är ett systemskifte i hur vi ser på resurserna till vår gemensamma välfärd. Resurserna till välfärden ska indexeras och räknas upp i takt med inflationen. Inför nästa år skulle en sådan inflationssäkring innebära elva miljarder i ökade tillskott till kommuner och regioner i generella statsbidrag, säger Andersson vid en pressträff tillsammans med ekonomiskpolitiska talespersonen Mikael Damberg under Almedalsveckan på Gotland.

Men, betonar Andersson, en indexering är inte nog för att klara välfärdens utmaningar. Det kräver ytterligare resurser.

– Men en sådan här indexering skulle skapa bättre planeringsförutsättningar för kommuner och regioner.

Förutom en ökad förutsägbarhet för kommunerna och regionerna, så skulle en indexering också bidra till ett rakare politiskt samtal, enligt Andersson. Detta genom att extra resurser till välfärden inte kan presenteras som en satsning, när ett tillskott i själva verket inte ens täcker upp det som inflationen ätit upp.

– Då kan inte smygbesparingar presenteras som satsningar på samma sätt som i dag. Inte lika enkelt i alla fall, säger hon.

SKR: Viktigt steg

Sveriges Kommuner och Regioner har länge drivit att staten måste värdesäkra statsbidragen till kommuner och regioner. Det innebär att de årligen måste räknas upp både med kommunsektorns pris- och löneökningar och den demografiska utvecklingen. 

”Statsbidragen värdesäkras i dag inte för inflationen och en ökande befolkning. Det är en del av att staten behöver bidra till en mer långsiktig ekonomisk planering för kommuner och regioner, i stället för den rätt kortsiktiga och ryckiga styrning och finansiering som är fallet nu”, skriver SKR:s chefekonom Annika Wallenskog till Altinget. 

Hon fortsätter:

”Värdesäkring är ett viktigt steg, men staten behöver också göra fler riktade statsbidrag generella och ge tidigare och tydligare besked om de ekonomiska ramarna för de kommande åren.” 

Barnbidraget näst på tur?

Förslaget om indexering av statsbidragen kan vara startskottet på fler liknande förslag från Socialdemokraterna, exempelvis indexering av bidrag som barnbidrag eller a-kassan, enligt Mikael Damberg.

– Vi kommer att dra slutsatser av den här situationen. Vi tycker att det är fördelningspolitiskt lite märkligt att det finns så mycket automatiserat i indexeringar på skattesidan, det får en fördelningseffekt som vi tror man måste syna, säger Damberg och fortsätter:

– Välfärdens grundfinansiering är just nu vår prio för att vi ser att vi hamnar i en välfärdskris här annars. Vi måste titta i vårt förnyelsearbete nu på vilka av de stödsystem vi har i dag som är såpass sköra och får en sån chock av inflationen att vi behöver fundera på indexering, säger Damberg och pekar på att barnbidraget sannolikt står först i kön.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024